Draškovićev pokušaj realnosti u mitskom okruženju: Razgraničenje je završeno 1999. godine

Draškovićev pokušaj realnosti u mitskom okruženju: Razgraničenje je završeno 1999. godine
Share

Prvo treba da izbacimo iz upotrebe tu priču da ne možemo sami sa sobom da se razgraničimo. To prija ušima, ali je daleko od stvarnosti. Kosovo je do 1999. godine bila teritorija u sastavu države Srbije – rekao je Drašković.

Vuk Drašković je za „Pink“ rekao da treba što prije doći do obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.

– Nema šta da se čeka, zamrznuti konflikt je zamrzavanje agonije i propasti Srbije. Taj problem mora biti rešen – smatra Drašković.

On je ukazao da postoji i prijedlog EU na koji način da bude riješen, da se ispoštuje stav Srbije da ne priznaje nezavisnost Kosova, ali istovremeno da se to riješi po modelu dvije Njemačke, koje se međusobno nisu priznavale, ali su održavale svestrane odnose i obje su bile u međunarodnim organizacijama.

– Prvo treba da izbacimo iz upotrebe tu priču da ne možemo sami sa sobom da se razgraničimo. To prija ušima, ali je daleko od stvarnosti. Kosovo je do 1999. godine bila teritorija u sastavu države Srbije – rekao je Drašković.

(o.r. Vuk Drašković je komentarisao i opozicione proteste “1 od 5 miliona”. Kao što je više puta u srpskoj istoriji opozicija tražila demokratske promjene, a u isto vrijeme takmičila se sa aktuelnom vlašću u “velikosrpskom hegemonizmu i isključivosti prema drugima”, tako i najnoviji protesti proviv Vučićevog režima nose na žalost potencijal još većih problema kad je u pitanju stabilnost Balkana. Naime, “1 od 5 miliona” pokazuju radikalniji pristup rješavanju odnosa između Srbije i Kosova, a što je bez prihvatanja realnosti da je Kosovo država koja nikad neće biti u sastavu Srbije, nemoguće.)

Tako je i Vuk Drašković podvukao da nikako ne može da podrži stavove srpske opozicije da ni pod kojim uslovima, nikada, po bilo koju cijenu, ne smije da dođe do pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

– To je protiv životnih interesa ove države i našeg naroda. Mislim da o mnogim stvarima može veoma brzo da se postigne sporazum – rekao je Drašković.

Prema njegovim riječima, ako sutra kosovski žar bukne u plamen, on veoma lako može zahvatiti i Bosnu i Makedoniju, a postoji samo jedna sila koji će taj plamen gasiti, a to je NATO.

Drašković se zalaže za to da Srbija uđe u NATO i upozorava da većina građana ne zna da je najveća bezbjedonosna, biološka, razvojna opasnost po Srbiju u ignorisanju geopolitičke stvarnosti.

– Srbija je danas jedno malo ostrvo u okeanu EU i NATO Alijanske i Srbija nema krila da preleti do Rusije i da stupi u ekonomski i vojni savez sa Rusijom – istakao je Drašković, koji smatra da su građani odlučno protiv NATO-a prije svega zbog neznanja, a dobrim dijelom zbog inata i mržnje.

– Izvesno je da bi većinu svojih bezbednosnih i razvojnih problema Srbija rešila pristupanjem NATO Alijansi – smatra Drašković koji ističe da u nekim pitanjima, od nacionalnog i državnog interesa država ne smije da sluša većinu, neznanje, inat i strasti nego se odluke moraju donositi racionalno, u skladu sa nacionalnim interesom Srbije.