Poruka komesara UN-a mijanmarskim vlastima: Sramotne i glupe tvrdnje u vezi s Arakanom

Poruka komesara UN-a mijanmarskim vlastima: Sramotne i glupe tvrdnje u vezi s Arakanom
Share

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid bin Ra'ad Zeid al-Hussein uputio je kritike na račun mijanmarskih vlasti čiji su zvaničnici iznijeli tvrdnje kako u Arakanu nije počinjen genocid niti etničko čišćenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Hussein je govorio na konferenciji za novinare u Ženevi u vezi sa godišnjim izvještajem koji je prije dva dana predao UN-ovom Vijeću za ljudska prava.

Komesar se tom prilikom osvrnuo na trvdnje Thaung Tuna, savjetnika za nacionalnu sigurnost ministrice vanjskih poslova i državne ministrice zadužene za rad Predsjedništva Mijanmara Aung San Suu Kyi, koji je izjavio kako u Arakanu nije počinjen “genocid” ili “etničko čišćenje” nad tamošnjim muslimanima.

Husseni je podsjetio kako Vlada Mijanmara ni na koji način nije dozvolila UN-u da pristupi ovoj regiji, te poručio kako postoje “vrlo jasni dokazi koji ukazuju na mogućnost da je nad muslimanima Arakana počinjen genocid”.

“Ako već nije počinjen genocid ili etničko čišćenje i u vezi s tim ne postoje dokazi, zašto se onda nama ne dozvoljava da uđemo u regiju Arkana? Već duže vrijeme, kao što nas nisu pozvali, isto tako ne dopuštaju da tamo uđemo. U jednoj takvoj situaciji nemoguće je vjerovati u bilo šta što oni kažu. Tvrdnje (mijanmarskih vlasti) da u Arakanu nije došlo do kršenja bilo kakvih prava su glupost i sramota”, poručio je Hussein.