Radnici Željezare Zenica nakon jednostanog protesta odblokirali put M-17

Share

ZENICA – Više desetina radnika zeničke Željezare koji su danas blokirali magistralni put M-17 u 11,30 sati, odblokirali su put nakon sat vremena protesta upozorenja Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Više desetina radnika prethodno je probilo policijski kordon postavljen na petlji na ulazu u Zenicu kod naselja Blatuša, nakon čega su blokirali magistralni put M-17 kao znak upozorenja Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i pozivajući predstavnike Vlade da riješe probleme nekadašnjeg zeničkog giganta koji je u vlasništvu Vlade FBiH.

Radnici traže isplatu 12 plata, te da im se omogući potpisivanje ugovora sa kompanijom ArcelorMittal za usluge ishrane i iznajmljivanja skela, od čega je zenička kompanija zarađivala.

Uposlenici Željezare Zenica održali su jučer protest pred zgradom Vlade FBiH tražeći razgovor sa premijerom Fadilom Novalićem, te su se neobavljena posla vratili u Zenicu i održali protest upozorenja.

Radnicima se danas na mjestu protesta obratio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, pozivajući ih da se raziđu te obećavši kako će uputiti poziv premijeru Vlade FBiH i resornom ministru da u srijedu održe sastanak sa radnicima Željezare te na taj način riješe probleme ove kompanije koja se trenutno nalazi u predstečajnom postupku.

“Vi gubite bespotrebno stotine radnih mjesta, a koliko znam, i carina vam ode. To je jedna neozbiljnost. Ja ću ih pozvati da sutra dođu ovdje, da ne maltretiramo građane ove države. Moraju razumjeti da je Željezara u stopostotnom vlasništvu Federacije. Određeni pogoni bi trebali da rade, u smislu građevinskog, uslužnih djelatnosti i drugi sektori da rade. Ja ću vas zamoliti da pustimo cestu, a ja ću iz kabineta pozvati premijera da sutra ujutro dođe sa ministrima i da se nešto poduzme. Zdravih sektora u Željezari ima. Ovaj put je žila kucavica Bosne i Hercegovine, zamolit ću vas da se raziđete i sutra ćemo u 11 sati zakazati sastanak pred zgradom Željezare, ja ću doći, a zamolit ću premijera i članove Vlade da dođu i konačno riješe probleme, moraju prema vama imati bolji odnos”, rekao je Kasumović.

Nakon obraćanja gradonačelnika, radnici su okončali protest, te je magistralni put M-17 odblokiran. Radnici su najavili da će put blokirati i narednih dana ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji. Zenička Željezara trenutno ima 340 uposlenika.