Izetbegović za N1: Vašim “tabloidskim pitanjima (o.r. lažima)”, narušavate ugled kuće u kojoj radite

Izetbegović za N1: Vašim "tabloidskim pitanjima (o.r. lažima)", narušavate ugled kuće u kojoj radite
Share

Lider SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović gostovao je u Pressingu na N1 i govorio o aktuelnim temama i problemima u BiH, SDA, Izbornom zakonu i planovima za budučnost.

MAGistralov osvrt

S naslovom i završavamo vijest. Jer način kako je novinar vodio intervju sa Članom Predsjedništva BiH je refleksija društva u kojem živimo. Bez dužnog respekta, uvažavanja i obzira prema funkciji koju obavlja njegov sagovornik. Tu nije bitno ko je on, šta je on, nego jedan novinar ne smije da ima tzv. “kompleks autoriteta”. Taj kompleks se ogleda u tome da takve osobe, u ovom slučaju novinar Amir Zukić – moderator ima potrebu da pokaže “nadmoć”, “životinjski instinkt da nekoga spusti na koljena” i posezanje za drugim asocijalnim moralno-etičkim metodama u komunikaciji, a da bi “zadovoljio” tabloidski mentalitet puka. Pitanja koja je postavljao nisu bila problem, nego njegova hiper-strastvena impulsacija u govoru tijela, u momentima pubertetski “nadraženi” način tendencioznog slanja negativnih signala na sagovornika, te je izazivao u podsvijesti kod gledaoca gađenje i odvratnost s pitanjem kako jedan takav, narodski rečeno “kreten” može sebi da dozvoli takav luksuz.

Dakle, za opšti haos u društvu, pogotovu u većem entitetu, najmanje onoliko odgovornosti koliko snose političari, snose i pojedini mediji, tipa amoralnih tabloida i moderiranja poput ovog danas. Činjenica je da je prema drugim političarima pokazivao dozu obzira.

Nadam se da će jednom skontati da njegova kvota “gledanosti” ne znači za BiH društvo ništa. A dobroga nikako.