Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack: Očekuje da će građani birati one koji će donijeti dobro BiH

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack: Očekuje da će građani birati one koji će donijeti dobro BiH
Share

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack je za Al Jazeeru odgovarala na pitanja o izbornom zakonu, naoružavanju policije i kandidaturi političara kojima je SAD izrekla sankcije.

Tvrdi kako nisu tačne informacije da je međunarodna zajednica nudila vlastite modele prijedloga rješenja ovog problema, kao ni one da međunarodna zajednica u razgovorima podržava prijedloge određenih strana. Očekuje da će građani izvršiti pritisak na političare da pronađu kompromisno rješenje. Stav SAD-a je da građani BiH imaju pravo da budu birani i da imaju pravo na izbore po međunarodnim standardima.

U vezi naoružavanja policije u manjem entitetu, a koje nije po međunarodnim normama i omjerima, rekla je da očekuje rezultate od nadležnih sigurnosnih agencija, posebno Ministarstva bezbjednosti BiH.

Što se tiće hipotetičke mogučnosti da aktuelni predsjednik manjeg entiteta bude izabran za Člana Predsjedništva BiH, iako je pod poznatim sankcijama SAD-a, a zbog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma, te time ugrožavanja suvereniteta i integriteta BiH, rekla je da će o tome odlučiti građani. A građani će valjda birati političare koji će voditi BiH napred, a više o tome može reći tek kad CIK (Centralna izborna komisija) potvrdi kandidatske liste.

Kompletan video: