Hoyt Yee podnio ostavku, dolazi na Balkan

Share

Specijalist za Balkan američkog predsjednika Donalda Trumpa, kako zovu Briana Hoyta Yeea, mogao bi preuzeti ambasadorsku dužnost u nekoj od zemalja Balkana, kalkuliraju mediji.

Brian Hoyt Yee podnio je ostavku na mjesto pomoćnika zamjenika državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju, potvrđeno je Al Jazeeri u State Departmentu.

U odgovoru je navedeno kako je Hoyt Yee o napuštanju sadašnje dužnosti obavijestio kolege u američkom Ministarstvu vanjskih poslova.

Na toj poziciji bio je od 2013. godine.

Kao njegov nasljednik neslužbeno se spominje nekadašnji šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore.

U javnosti se spekulira da bi Hoyt Yee mogao preuzeti dužnost veleposlanika SAD-a u jednoj od država zapadnog Balkana.

Mediji: Umjesto u Skoplje, dolazi u Sarajevo

Beogradski Blic objavio je da bi, umjesto u Skoplju, što je bilo ranije najavljivano, mogao preuzeti dužnost američkog veleposlanika u Sarajevu.

Novinarima beogradskog dnevnika takvu su informaciju potvrdili neimenovani diplomatski krugovi u Beogradu, no ogradili su se kako je riječ o glasinama, koje “već neko vrijeme kruže i među američkim i makedonskim diplomatskim krugovima”.

Prije dužnosti pomoćnika zamjenika državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju, Hoyt Yee je obnašao visoke diplomatske dužnosti u Hrvatskoj, i to u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

Hoyt Yee: SAD ostaje na Balkanu

U međuvremenu je Hoyt Yee izjavio kako SAD namjerava i dalje ostati prisutan na Balkanu i biti važan partner.

“Cilj više američkih administracija bio je rad na jačanju demokratskih institucija i provedbi reformi neophodnih za euroatlantske integracije. To ostaje naš prioritet”, istakao je Hoyt Yee u intervjuu za podgoričke Vijesti.

Prema njegovim riječima, Amerika to planira uraditi jačanjem vladavine prava, borbe protiv korupcije i osiguranje da vlade budu transparentne i odgovorne.

Na pitanje što će Washington uraditi kako bi spriječio “druge igrače”, poput Rusije, Kine ili Turske da vrše utjecaj na Balkan “u vakumu koji je nastao dok su se EU i SAD bavile sobom”, odgovorio je kako “nije točno da SAD i EU ignoriraju Balkan, nego su čak i intenzivirali podršku sigurnosti, stabilnosti i gospodarskom razvoju regije”.

‘Maligni’ uticaj Rusije

“Ipak, vlade u regiji moraju po strani ostaviti politikanstvo i bolje iskoristiti prednosti pomoći i mogućnosti koje im pružaju medunarodni partneri”, smatra Hoyt Yee.

Vjeruje da budućnost regije leži na Zapadu, ali i poručuje da se vlade “moraju oduprijeti lažnom prijateljstvu nekih stranih aktera koji zanemaruju međunarodno pravo ili se suprotstavljaju zapadnoj orijentaciji Balkana”.

“Rusija je, na primjer, pokazala spremnost da se miješa u izbore, podriva ključne institucije Zapada, kao što su NATO i EU, koristi opskrbu energijom kao političko oružje i slabi povjerenje u demokraciju i slobodno tržište. Nastavit ćemo pomagati našim partnerima da osnaže otpornost na takav maligni utjecaj”, poručio je.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije