Kosovo: Presuda Naseru Keljmendiju i suđenja u BiH

Kosovo: Presuda Naseru Keljmendiju i suđenja u BiH
Share

Osnovni sud u Prištini osudio je Nasera Keljmendija na šest godina zatvora. Keljmendi je proglašen krivim za djelo koje je počinio u Bosni i Hercegovini kada je 2003. godine s još trojicom muškaraca stavio u promet 25 kilograma opojne droge tipa heroina, izvještava Koha.net.

Oslobođen je po svim ostalim tačkama, uključujući i tačku za organizovani kriminal koja se povezuje sa ubistvom Ramiza Delalića.

Period proveden u pritvoru od 2013. do 2017. bit će uračunat u kaznu. Presuda je izrečena nakon trogodišnjeg suđenja i ispitivanja 80 svjedoka na čak 130 ročišta. Suđenje Naseru Kelmendiju počelo je 2015. godine.

Sudija u Prišini,  Ane Adamske Gallant, koja je navela da su svjedoci često mijenjali iskaze, te da se jedino moglo potvrditi da su zaštićeni svjedoci K1 i K2 dali iste iskaze u vezi sa transportom 25 kilograma heroina do Austrije. Navela je da su svi detalji suđenja redovno bili prezentovani javnosti do u detalje, tako da je to bio veoma težak proces.

Podsjećamo, Specijalno Tužilaštvo Kosova podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv Keljmendija. Keljmendi je optužen za više krivičnih djela, uključujući i organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, te teško ubistvo Ramiza Delalića – Ćele u Sarajevu 2007. godine.

Odjeci u BiH

Suđenje je imalo poseban odjek u BiH, spominjanjem imena Fahrudina Radončića na početku objavljivanja optužnice, a zatim i njegovo kontraverzno svjedočenje u kojem je zastupao apstraktnu i nematerijalnu ideju “o namještenom suđenju” i prozivao tzv. “bošnjačku mafiju”, aludirajući na 5 njemu znanih “porodica”, pri tome mašući jednim izabranim, od stotinjak intervjua koje je za života dao rah. Ramiz Delalić raznim medijima. Na kraju je prikazao i njegov kontekst o karakteru rata u BiH, iako to nije bio predmet suđenja, ali je ostavilo neizbrisiv trag u BiH javnosti.

U Sarajevu je u toku suđenje Fahrudinu Radončiću i ostalima, a koji su optuženi da su u ovom slučaju vršili pritiske na svjedoke i ometali sudsku istragu. O ovome suđenju redovno, do iz kodexa novinarstva upitnih detalja o privatnim životima svjedoka, te tendencioznim interpretiranjem toka i činjenica suđenja, inirektnim medijskim pritiskom, izvještava i njegov dnevni tabloid.

Istraga o ubistvu Ramiza Delalića je aktivna i u BiH.