Najava izložbe: Zimski vrt – Umjetnička galerija BiH

Share

Od 10. do 24. januara 2018. godine u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine bit će postavljena izložba savremene japanske umjetnosti pod nazivom “Zimski vrt: Istraživanje imaginacije iza pokreta micropop u savremenoj japanskoj umjetnosti” (“Winter Garden: The Exploration of the Micropop Imagination in Contemporary Japanese Art”).

Izložba se sastoji od ukupno 35 djela – crteža, slika, skulptura, i video uradaka – izrađenih od strane 14 mladih japanskih umjetnika koji su stvarali od 1990. do 2010. godine.  Umjetnici, predstavljajući sebi svojstvene poglede na svijet kroz kombinaciju fragmenata koji prožimaju ono zastarjelo ili uobičajeno novim funkcijama ili značenjima, dijele sličan stil izražavanja koji kuratorica izložbe, kritičarka umjetnosti Midori Matsui, naziva „micropop“.

“S obzirom da žive u sve globaliziranijem svijetu, i u vremenu kada je teško uspostaviti zajedničke vrijednosti, na koji način japanski umjetnici gledaju na naš savremeni svijet?”, pitanje je koje umjetnici postavljaju ovom izložbom.

“Micropop je umjetnički metod ponovnog iskorištavanja i prilagođavanja običnih, svakodnevnih objekata i ideja kako bi se generirala nova značenja”, napisala je u eseju kuratorka izložbe.

U publikaciji koja ima 12 stranica, Matsui se referira na pisanje francuskih filozofa Gillesa Deleuzea, Felixa Guattarija, Michela de Certeaua, te američkog skulptora Roberta Smithsona kako bi zaokružila umjetničke konotacije moderne japanske generacije rođene nakon Drugog svjetskog rata, koja se obrela u ekonomskoj stagnaciji pod prijetnjom brojnih prirodnih katastrofa.

“Zimski vrt” je rezultat oštroumnih pogleda koji mogu vidjeti nešto što nema nikakvo značenje većini ljudi, ističe Kugai. Kao primjer ističe videorad Koki Tanake “Light My Fire”, koji donosi snimak fitilja koji gori, povremeno utihne, skoro se potpuno ugasi, pa onda opet nastavi gorjeti.

Uporno gledate i mislite pa šta?  Ništa se ne dešava, nema dramatičnog preokreta, ali ima ono nešto, kaže Kugai.

To nešto i ostatak imaginacije modernih japanskih umjetnika moći ćete pogledati, u srijedu, 10. januara, u 19 sati, kada je zakazano otvarenje izložbe, a postavka će biti otvorena za javnost sve do 24. januara.