BKC Živinice: Satirična komedija “Gretica str. 89.” u četvrtak na Velikoj sceni

Share

Pozorišna predstava “Gretica str. 89”, nastala po istoimenom dramskom tekstu savremenog njemačkog autora Lutz Hübnera, a bit će odigrana u četvrtak na Velikoj sceni BKC-a Živinice, s početkom u 19:30 sati.

omedija “Gretica str. 89” na šaljiv način demistificira pozorište i njegov glamur, prikazujući ga u onom “pravom” svjetlu, bez reflektora, iza rampe i zavjese, zadirući u sam proces stvaranja pozorišne iluzije, što publika, naravno do sada nije imala priliku da doživi.

Kroz niz duhovitih dramskih situacija, koje u osnovi imaju zajednički cilj i ideju, (uvježbavanje i postavljanje 89. stranice Goetheovog “Fausta”, što je ujedno i lightmotiv predstave) prikazan je vječito skriven odnos između reditelja i glumca.

Njihov proces stvaranja pozorišne predstave na taj način publici postaje rastvoren i blizak, jer razgrađuje misteriju, koja je u suštini sačinjena od ljubavi, straha, ljubomore, gordosti, sujete, boli, intriga i nesigurnosti.

To je zapravo priča o pozorištu, o redateljima i glumcima, o njihovim pristupima dramskom komadu i pozorištu uopće, ispričana kroz desetak duhovitih i satiričnih prizora dvoje glumaca, koji pokušavaju da postave malu, gotovo beznačajnu scenu iz velikog Goetheovog “Faust”, zabilježenu na 89. stranici.

Riječ je o bravuroznom Hübnerovom komadu u kome glumci, (Alisa Brkić i Damir Mahmutović, igrajući najkarakterističnije tipove glumica i redatelja) služeći se isključivo svojim glumačkim resursima (govor, glas, pokret, glumstvenost i vještine glumačkih transformacija) i uz nekoliko funkcionalnih elemenata scenografije i kostima, pod radnim svjetlom na satiričan, šaljiv i duhovit način publici približavaju teatar i sve njegove tajne.