Najava izložbe: Petar Lubarda 1907 – 1974 – 2017

Najava izložbe: Petar Lubarda 1907 – 1974 – 2017
Share

U Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci (Trg srpskih junаkа 2), u četvrtak 15. februara 2018. godine u 19.00 časova, biće otvorena izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017, koja se realizuje u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Kućom legata u Beogradu.

Riječ je retrospektivnoj izložbi koja pruža uvid u stvaralaštvo Petra Lubarde od perioda između dva svjetska rata pa do kraja njegovog života. Postavka u Banjoj Luci obuhvatiće djela iz kolekcija Kuće legata u Beogradu i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog kao i slike iz Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i iz privatne kolekcije, te bogatu arhivsku građu i pojedine dokumente koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici.
U okviru postavke biće izložena i slika Petra Lubarde „Stara maslina“ iz kolekcije muzeja domaćina izložbe.
Izložba je zajednički projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata, a osmišljena je povodom obilježavanja 110 godina od rođenja Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti XX vijeka.
Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva prosvjete i kulture manjeg BiH entiteta.

Izložba će biti otvorena do 13. aprila 2018. godine