Najava izložbe: “Danubius” – Nika Petrović Grilc

Najava izložbe: "Danubius" - Nika Petrović Grilc
Share

Otvorenje samostalne izložbe “Danubius” umjetnice Nike Petrović Grilc u subotu 11. prosinca 2021. u 17 sati u izložbenom prostoru kulturne udruge Nova Akropola, Ilica 36 /1. kat u Zagrebu. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Umjetnica Nika Petrović Grilc predstavit će se na izložbi video radom Danubius kao i izborom keramike u vidu keramičkih instalacija i keramičkih kompozicija. Uzimajući Dunav kao nit poveznicu između Beča – grada u kojem živi i Hrvatske – zemlje iz koje dolazi, Nika Petrović Grilc interpretira duboku i često posve nesvjesnu isprepletenost ljudi, kultura i gradova; čovjeka i prirode; čovjeka i umjetnosti; ali i neospornu povezanost čovjeka i vlastitih korijena. Višestoljetna tradicija iškog lončarstva dio je obiteljskog naslijeđa koji je Nika Petrović Grilc preuzela od svog oca i tako postala prva iška lopižarka njegujući tradicijsko lončarstvo otoka Iža koje je 2009. godine proglašeno za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Kroz direktan dodir s materijom Nika Petrović Grilc intuitivno upoznaje osobnosti gline i otkriva mogućnosti koje ona pruža. Oblikujući željene forme inspirirane prirodom autorica utkiva vlastitu energiju i emocije u završno djelo. Dovršene keramičke posude umjetnica vraća na ishodište – obalu rijeke Dunav gdje često crpi inspiraciju za svoj rad, ali i osjeća prirodnu povezanost s domovinom kroz rijeku koja protječe i spaja cijeli niz europskih država uključujući i Hrvatsku.

O izložbi

Uzimajući glinu kao glavni medij izričaja Nika Petrović Grilc uspjela je objediniti poticaje iz prirode – zvukove, oblike, teksture i strukture te ih transformirati u niz arhetipskih, ali i suptilnih, gotovo lirskih, keramičkih posuda. Nastale forme utjelovljenje su svega onoga što je umjetnica osjetila, spoznala i doživjela te protkala vlastitim obiteljskim naslijeđem, ali i individualnim senzibilitetom stvorivši pritom ciklus iskonskih vrijednosti koji istovremeno spaja prošlost i sadašnjost, tradicionalne i suvremene medije, prirodu i velegrad i time u konačnici biva izraz sadašnjosti uz maksimalno poštivanje i zahvalnost tradiciji i naslijeđu.  (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)

O umjetnici

Nika Petrović Grilc keramičarka je i multimedijalna umjetnica.

Maturirala je modni dizajn na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, završila studij međukulturalne komunikacije na Karl-Franzens fakultetu u Grazu, gdje je ujedno i diplomirala na Akademiji primijenjene fotografije, a magistrirala na Ljubljanskom Arthouse-u. Trenutno piše doktorat na Fakultetu primijenjene umjetnosti u Beču i aktivno stvara na keramičarskom odjelu. Još kao dijete, od oca je naučila staro znanje izrade tradicijskog lončarstva otoka Iža, a 2019. godine Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske proglasilo ju je nositeljicom tog nematerijalnog kulturnog dobra. Stručne keramičarske radionice pohađala je u Jingdezhenu, kineskom gradu porculana, a 2022. ostvarit će Artist in Residence program u Fupingu, također u Kini. Sudjelovala je na preko 40 međunarodnih skupnih izložbi, a ostvarila četiri samostalne. Članica je ULUPUH-a i HDLU-a Zagreb.

Izložba ostaje otvorena do 17. prosinca 2021. i može se pogledati radnim danom od 17:30 do 19 sati.

Sonja Švec Španjol