Featured ARTist: Nada Nadj – Materijalizovane emocije

Featured ARTist: Nada Nadj - Materijalizovane emocije
Share

Radovi Nade Nadj izviru iz njenog poetskog slikarskog svijeta, u kom se ona kreće spajajući pozitivnu imaginaciju životnih iskustava romatične šarolikosti bosanskohercegovačkog podneblja s vedrinom alpske bjeline i austrijske jednostavnosti.

Valjda je tako i sudbina prepoznala njenu strast prema slikarstvu, njen životni put i iskušenja, te ju dovela u centar evropskih kulturno-umjetničkih kretanja. U Beč.

Od kako mislim, slika je moja jedina strast. Čak i kada sam došla u Beč iz Bosne, moja ljubav prema umjetnosti nije prestajala. Zbog životnih okolnosti, privatnih i poslovnih obaveza, ljubav prema slikarstvu je bila moj pratilac, ali ponovni produktivni rad i intenzivno stvaranje slika započelo je 2003. godine – kaže umjetnica Nada Nadj.

Nada Nadj slika život, spaja kontradiktorno u harmoniju i osim što taj prekrasni svijet oslikava u bojama, u njenom koloritu se osjeti i tajanstveni zvuk. To «zvučno» slikarstvo se rađa iz njenih bojanih i motivskih kombinacija; komponiranja jedne harmonične kompozicije.

Njene slike ne «udovoljavaju» samo njenu strast prema slikarstvu, nego, kako autorica kaže, daju joj mogućnost materijaliziranja emocionalnih procesa, a koje nije moguće predstaviti samo s riječju.

U mnoštvu drugih autora i djela, njeni radovi se u «smisaonom» ne razlikuju od tog mnoštva, ali kroz izraz vlastitog pogleda na svijet, emocionalne zrelosti i svijesti, u isto vrijeme, njena djela su «opisivanje» same autorice, te time i posebna.

Možda je najbolja ilustracija stvaralaštva umjetnice Nade Nadj, njen osvrt na smisao i poruke njenog umjetničkog izražavanja:

Moja djela su stvorena u različitim fazama života, te tako mijenjaju i emocionalnu poruku i sadržaj. Zbog toga rado eksperimentišem sa novim bojama, tehnikama i stilovima, ne samo zbog dostizanja novih stvaralačkih granica, nego i zbog usavršavanja autentičnog slikarskog izražavanja.

Pri tome djela Nade Nadj nemaju cilj usmjeravanja posmatrača prema onome što slikar želi, nego upravo suprotno: posmatrač je slobodan u kreiranju sopstvenog tumačenja i interpretacije.

 

 

 

Kao slikar, emocionalno posvećena umjetnosti, njeni radovi šalju poruku o svijetu detalja i impresija koje te detalje vežu u jednu cjelinu, bez potrebe naglašavanja kontura (detalja) tj. fokusiranja na ono što «povezuje». A što je i filozofija življenja.

Njen slikarski opus je širok i raznovrstan. Od spomenutih impresija i apstrakcija, koloritnog stvaranja harmonije u suprotstavljenim detaljima, Nada Nadj, kao umjetnik, oslikava i životnu realnost; u tim fazama bez uljepšavanja, sa naglašenim detaljima, te tako i lica i portrete ljudi, koji su često na neki način bili dio njene epohe i života.

Nadin odnos prema ljudskom tijelu i estetici akta je sličan fotografskoj vještini i sposobnosti predstaviti akt, kao izraz umjetničke i estetičke imaginacije.

Svojom vedrinom Nada Nadj nam želi reći je naš svijet lijep, pun radosti. U kapljici vode, u cvijetu, u nekoliko grančica. To samo treba znati gledati, slušati i osjetiti, jer ovo je jedini svijet koji imamo i mi smo dio njega.

Učestvovala je na više grupnih izložbi; aktivna je u promovisanju kulture i umjetnosti.

 

Samostalne izložbe organizuje u kontinuitetu. Izlagala je u Galerijji AHK, der Alten Schieberkammer, der Malwerkstatt i Kunstnetzwien u Beču.

Hari Maslic, 15-07-18