U organizaciji SDP Privrednika održava se dobrotvorna izložba i aukcija slika

Share

Zbog nemogućnosti održavanja klasične izložbe i aukcije, ove godine tradicionalna izložba “Kistovi brišu granice” će se održati on line

Humanost u nehumana vremena

Živimo u godini koja je puna neizvjesnosti i naglih preokreta, no ljudski duh je često snažniji nego što itko od nas može zamisliti. Kada je nastupio prvi lockdown u proljeće ove godine upravo su umjetnici bili ti koji su nesebično, predano, srčano i potpuno besplatno ponudili, osmislili i realizirali niz online sadržaja od koncerata, kazališnih predstava pa sve do izložbi. Tim više je posve prirodna suradnja koja se odvija već duži niz godina, a unutar koje likovni umjetnici iz zemlje i regije predano stvaraju na likovnim kolonijama u organizaciji Srpskog privrednog društva “Privrednik” kako bi pomogli u prikupljanju sredstava za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji uglavnom potječu iz ruralnih i ekonomski slabije razvijenih područja Republike Hrvatske. Ovogodišnji, deveti po redu Kongres Privrednikovih stipendista održan je putem online platforme okupivši na njemu impresivan broj studenata i učenika iz svih krajeva Hrvatske. Iako je SPD Privrednik nedavno povećalo novčane iznose stipendija te učeničke povisilo sa 400 na 500, a studentske sa 800 na 1.000, odnosno sa 1.000 na 1.200 kuna, ono je uspjelo za školsku odnosno akademsku 2020./2021. godinu uspješno zatvoriti financijsku konstrukciju za čak 79 stipendista. Najveći je to godišnji broj stipendista za Privrednik od obnove njegova rada, a od samog broja stipendista možda još više veseli broj prijavljenih studenata i učenika. Stipendiranje učenika i studenata u doba krize kakvoj svjedočimo zasigurno je najbolje moguće uložen novac i najbolji mogući ulog u budućnost koji bilo koja zajednica može učiniti.

Slikarska kolonija posvećena velikom dobrotvoru Vladimiru Matijeviću održava se svake godine u Gornjem Budačkom, rodnom mjestu Vladimira Matijevića, koje je posljednjih godina svojim spokojnim i inspirativnim okruženjem poticalo okupljene umjetnike na stvaranje novih likovnih djela. Umjetnička djela nastala na likovnim kolonijama potom se prodaju na dobrotvornim aukcijama u organizaciji Srpskog privrednog društva “Privrednik”, a sva prikupljena sredstva namijenjena su Privrednikovim fondovima za stipendiranje mladih i talentiranih učenika i studenata. Ove godine kolonija je održana na Plitvičkim jezerima koja su kao područje iznimne bioraznolikosti svojim nadrealnim ljepotama osigurala inspirativno okruženje za ukupno 12 akademskih umjetnika iz cijele Hrvatske. Uz Privrednikovu likovnu koloniju, svakako valja spomenuti i prijateljsku likovnu koloniju koja se održava svake godine u Čonoplji kraj Sombora u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom “Vuk Karadžić”.

Zbog nemogućnosti održavanja klasične aukcije u prostoru SPD “Privrednik” kustosica i izbornica Privrednikove kolonije povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol napravila je izbor iz fundusa radova nastalih na kolonijama u Gornjem Budačkom, Čonoplji i Plitvičkim jezerima kako bi ponudili bogatstvo i raznolikost kako u izboru umjetnika različitih generacija i afiniteta, tako i njihovih djela izvedenih u različitim medijima, stilovima i tematskim područjima. Iako zbog epidemioloških mjera nećemo moći prezentirati djela putem klasične aukcije u realnom prostoru, nastojali smo što kvalitetnije predstaviti djela i autore putem online prezentacije – navodeći sve relevantne informacije o samim radovima i njihovim autorima, te naravno stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja, a radovi se uz prethodni dogovor i najavu mogu doći razgledati i u prostoru SPD “Privrednik”. Cijene djela su definirane prema tehnici, dimenzijama, obrazovanju i dosadašnjim postignućima i priznanjima autora, no valja istaknuti da smo uzeli u obzir i aktualne okolnosti kao što su pandemija, kriza i sve nedaće koje su nas zadesile ove godine te smo nastojali pronaći zlatnu sredinu da omogućimo pristupačne cijene zainteresiranoj javnosti, ali pritom ne ugrozimo dignitet umjetnika. Ovo je doista jedinstvena prilika da kupnjom umjetničkih slika učinite nekoliko dobrih djela istovremeno: podržite likovne umjetnike, doprinesete fondu za stipendiranje mladih talentiranih učenika i studenata te razveselite sebe i najdraže kupnjom jedinstvenog umjetničkog djela.

Ostatak dobrotvorne izložbe i aukcije slika možete razgledati na web stranici: https://www.privrednik.hr/dobrog-srca/aukcija/

Sonja Švec Španjol