Najava izložbe: “Interdisciplinarni svjetovi” – Marko Zubak

Najava izložbe: "Interdisciplinarni svjetovi" - Marko Zubak
Share

Otvorenje samostalne izložbe Marka Zubaka pod nazivom “Interdisciplinarni svjetovi” biće upriličeno u četvrtak 13. kolovoza u 21 sat u Gradskoj galeriji Crikvenica. Marko Zubak jedan je od rijetkih predstavnika papertoys scene u Hrvatskoj, a za svoju posljednju izložbu papertoysa (skulptura od papira) BlockHead: disoriented series 2018. primio je nagradu ULUPUH-a za najbolju samostalnu izložbu te postao njihov počasni član.

Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti dio radova s izložbe iz 2018. godine koja je proglašena najboljom izložbom, ali ujedno i posve nove radove koji će premijerno biti predstavljeni javnosti upravo na otvorenju samostalne izložbe u Crikvenici.

Marko Zubak se u svom ciklusu radova Interdisciplinarni svjetovi bavi pitanjem suvremenog vremena i čovjekove uloge u njemu. Kao jedini predstavnik papertoysa u Hrvatskoj, Marko Zubak kroz medij papirnatih skulptura reflektira vrijeme u kojem živimo, psihološki sklop pojedinca te način funkcioniranja suvremenog svijeta. Svakodnevan, nepretenciozan i fleksibilan za oblikovanje papir je autoru poslužio kao idealno oblikovno sredstvo za prenošenje priče, interpretaciju i komunikaciju s promatračem. U ciklusu Interdisciplinarni svjetovi Marko Zubak razlaže čitavu piramidu društva, državnog aparata i međuljudskih odnosa. Zasebne priče ispričane kroz pojedinačne likove ili grupne instalacije svojevrsni su autorov komentar, kritika te propitkivanje društva, no uz dozu profinjene ironije, satire i inteligentnog humora. Širu sliku društva obrađuje jedna od ključnih serija radova BlockHead: disoriented series iz koje se razvio i cijeli niz pojedinačnih likova. Takozvani “kockoglavi” predstavljaju službenike koje susrećemo na svakom koraku. Prikazani uniformirano s kravatama i aktovkama, anonimni službenici postali su simbol državnog aparata uz koji vežemo bezdušnost u obavljanju posla i gledanje na život isključivo kroz papirologiju što rezultira potpunom dezorijentacijom odnosno distanciranošću od stvarnog života. Suvremeni način života možda najzornije ilustrira rad Blockhead disoriented series-anonymous official: Bloody percent. Krvavi postotak predstavlja način funkcioniranja našeg društva: sve što se stvara ili troši mjeri se i stavlja u odnose čime postotak postaje dio našeg svakodnevnog života, a da bi ljudi ostvarili željeni postotak moraju krvavo raditi. No, Marko Zubak radi zamjenu teza, te osmišljava vlastitu kriptovalutu pod nazivom Bloody Percent. Ta valuta nema stvarnu novčanu vrijednost, već predstavlja “socijalni novac” kojim umjetnik nagrađuje ljude koji sudjeluju u pojedinim aspektima njegova rada. Jedan od najupečatljivijih radova je svakako Rulja mulja, tobože kultura koji propitkuje ključne probleme kao što je mistifikacija i elitizacija umjetnosti, nedodirljiva pozicija kolekcionara, te vrijednost i jedinstvenost umjetničkog djela. Danas uspjeh ne ovisi o talentu umjetnika, već o uspješnoj prezentaciji i kontaktu s ključnim ljudima. Rad je ujedno i kritika nove vrste kolekcionara koja svodi kvalitetu na razinu “sviđa mi se” ili “ne sviđa mi se” što samo nastavlja agoniju i hrani farsu u svijetu umjetnosti.

O autoru

Marko Zubak rođen je 1979. u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni (Accademia delle belle arti di Bologna) upisuje 1999. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu gdje je diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona 2006. Nagrađivan je za različite vidove svoga stvaralaštva. Njegove slike nalaze se u javnoj kolekciji Kazahstanskog nacionalnog muzeja u Nur-Sultanu. Sudjelovao je u interaktivnom live performansu galerije Tate Modern u Londonu, kao i na još mnogo drugih interdisciplinarnih projekata. Za svoju posljednju izložbu papertoysa (skulptura od papira) BlockHead: disoriented series 2018. primio je nagradu ULUPUH-a za najbolju samostalnu izložbu te postao njihov počasni član. Inače, i u svijetu je zamijećen upravo po svom radu na papertoysima i nalazi se među prvih 20 umjetnika, a njegov rad je uvršten u mnoge knjige i časopise u Europi, SAD-u i Indoneziji. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

Izložba ostaje otvorena do 2. rujna 2020.

Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe