Jakarta: Najvišu nacionalnu biblioteku u svijetu sedmično posjeti oko 7.000 ljudi

Share

Zgrada najviše nacionalne biblioteke na svijetu nalazi se u Jakarti, glavnom gradu Indonezije i visoka je 124 metra.

Biblioteka ne privlači pažnju samo bogatom kolekcijom od oko četiri miliona djela, nego i izgledom ulaza koji podsjeća na police za knjige, a na njemu je ime ove ustanove napisano na nekoliko jezika.

Svaki odjel biblioteke ima i čitaonice, izložbene salone i multimedijsku salu. Također, dok roditelji čitaju knjige, djeca se mogu igrati u igraonici.

Poseban odjel namijenjen je slijepim i slabovidnim osobama, a ustanova raspolaže knjižnim fondom u tehnikama za slijepe na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova.

Posjetioci mogu uživati i na terasi koja nudi nezaboravan pogled na grad.

Generalni direktor Nacionalne biblioteke Indonezije Agus Sutoyo rekao je kako je sve više članova biblioteke.

”Nacionalna biblioteka je osnovana 1980. godine. Kako se godinama skupljalo sve više materijala i planova, rodila se potreba za prelaskom u veću zgradu. Mi kao najviša nacionalna biblioteka u novom objektu članovima nudimo nove mogućnosti. Sve je više i posjetilaca. Biblioteku sedmično u prosjeku posjeti 7.000 ljudi“, rekao je Sutoyo.

Sutoyo je istakao kako je cilj u novoj zgradi ponuditi raznovrsno štivo ljudima od sedam do 70 godina.

”U skladu s tom idejom smo formirali posebne odjele za djecu, stare, slijepa i slabovidna lica i studente. Nastojimo tokom cijele sedmice putem najnovije tehnologije ponuditi svoje usluge“, rekao je Sutoyo.

[espro-slider id=8730]