Featured ARTist: Edgar Allan Poe – Zanimljive činjenice

Share

Edgar Allan Poe (1809-1849) je američki književnik, pjesnik, urednik literarnih magazina i jedan od najznačajnijih predstavnika američkog romantizma. Postao je jedan od najuticajnijih američkih pjesnika tek kada su vrijednost njegovog djela otkrili francuski pjesnici Bodler, Malarme i Valeri. Njegove kratke pripovijetke smatraju se početkom detektivskog romana.

Edgar Allan Poe je bio sjajan pisac. Osnivač je književnog žanra – detektivska fikcija. Osim toga izmislio je gotičke priče (gothic tales) i naučnu fantastiku (science fiction). On je bio čovjek daleko ispred svog vremena, Poe je ukazivao na tajne i zagonetke naših duša, na mračne istine koje se nalaze u našim snovima, na naše neotkupljive strahove i zbog toga mu umjetnost pisanja ostaje vječno zahvalna.

Lynn Cullen autorica knjige “Mrs. Poe” obradila je legendu o Edgaru Allanu Poeu, otkrivajući dosad nepoznate činjenice o njegovom životu.

Kako bi bolje razumjela što se događalo sa slavnim autorom, Cullen je detaljno istražila dokumentaciju arhiva iz biblioteke, koja se odnosila posebno na 1854., kada je Poe napisao svoje najpoznatije djelo, mračnu poemu “Gavran”.

Nakon smrti Edgara Allana Poa, američki pisac, urednik i književni kritičar Rufus Wilmot Griswold je postao zadužen za prezentaciju njegove literarne ostavštine. Čim je došao do Poeovih rukopisa, počeo je mijenjati njihov sadržaj, te širiti laži o ponašanju preminulog rivala. Nakon što je Griswold pokušao da ga ocrni i ponizi, čitaocima se svidjela izmišljena mračna verzija pjesnikove biografije. Cullen je zbog toga objavila knjigu u kojoj otkriva ko je osoba iza remek-djela pjesništva te razbija mnoge predrasude o njemu.

Bio je zgodan i atletski građen

Zaboravite njegov ludi-ispijeni izgled najpoznatije fotografije, tvrdi Cullen. Ona je uslikana u godini njegove smrti, kada je bio puno bolestan, što nikad nije dobro vrijeme za nečiji portret. Njegove fotografije iz perioda kada je objavio “Gavrana” prikazuju potpuno drugu sliku: Uglednog muškarca ili kao što ga je opisala jedna od obožavateljica: “Sve na njemu odavalo je utisak pravog džentlmena.” Uz to što je držao rekord u plivanju na rijeci James u Virdžiniji, uživao je i u čestim veslanjima u njujorškim obalama  i planinarenju. Također, u studentskim danima bio je juniorski prvak u skoku u dalj.

Bio je ljubitelj mačaka

Edgar Allan Poe je volio mačke i one su voljele njega: njegova mačka Caterina, navodno je patila od depresije kad je bio na dužim putovanjima. Uginula je samo dvije sedmice nakon njegove smrti. Svima nam je poznata njegova morbidna priča “Crni mačak”.

Bio je zaljubljen u u pjesnikinju Frances Osgood

Istražujući njegove bilješke, autorica je otkrila je da je u kritičnom trenutku kada je pronađen daleko od kuće, Poe doživio i veliku zaljubljenost. Naravno, nije se zaljubio u svoju suprugu, već u pjesnikinju Frances Osgood. Suprug je ostavio Osgood nekoliko mjeseci prije nego što je upoznala Poea te ja nastojala pisanjem zaraditi za život. Navodno su se zaljubili na prvi pogled i nisu se sudržavali javno iznositi svoje emocije i čitati ljubavne pjesme.

Bio je redovni član lokalnog književnog kluba

Godine 1845., ljubiteljica književnosti Anne Charlotte Lynch pozivala je pisce i umjetnike u svoj dom, da raspravljaju o knjigama i idejama, u neformalnoj atmosferi. Njihova književna večer subotom uskoro je postala hit i Poe nikad nije propuštao priliku da sudjeluje u inspirativnim diskusijama. Sve dok nije izbačen iz kluba nakon što se pročulo za aferu s Osgood.

Pjesma “Gavran” pretvorila ga je u književnu zvijezdu

Gotovo preko noći, svi Amerikanci su citirali slavnu rečenicu ‘Nikad više’. Također su se počele pojavljivati i parodije na pjesmu u svim važnijim medijima tog doba pa su ga klinci često pratili niz ulicu uz bučno pljeskanje.

Prošao je put od književne zvijezde do gubitnika u samo godinu dana

Uspjeh pjesme ‘Gavran’ učinio ga je zvijezdom njujurške scene 1845. Književni krugovi su ga odbacili, nakon što više nisu mogli ignorisati njegovu vanbračnu aferu s Frances Osgood. Ona je sačuvala ugled negirajući da su bili u vezi, iako je bila trudna, pomirila se sa suprugom. Poe, s druge strane, nije mogao tako lako preći preko romanse. Na jednoj književnoj zabavi, on joj je poslao čestitku za Valentinovo, nakon što je pročitana javno, zabranili su mu pristup. Nakon toga doživio je veliku sramotu.

Imao je loš odnos s javnošću

Za iskrivljenu sliku Poea kao grubog alkoholičara i konzumenta droga, danas je zaslužan njegov rival Rufus Griswold. U stvarnosti, njegova stroga radna etika nije mu ostavljala puno vremena za opijanje. Mala doza opijata koju je probao za vrijeme bolesti, kako bi ublažio simptome, zgadila mu se i nikad više nije ništa uzimao. Uništavanje Poeove reputacije njegovu protivniku Griswoldu nije donijelo sreću. Proveo je zadnje dane usamljen dok su mu u sobi visila tri portreta: njegov, Poeov i Frances Osgood.

Upropastio je priliku života

Rodom iz Bostona, oduvijek je sanjao da će se vratiti u grad kao slavna ličnost. Kad je pozvan da čita u prepunoj bostonskoj školi, predstavio se slabašnom pjesmom napisanom u mladosti. Čak ni novo, bombastično ime koje je izmislio staroj pjesmi – “The Messenger Star”, nije uspjelo izvući situaciju. Stanovnici Bostona nisu se dobro proveli na čitanju, što nisu skrivali. Poe se osramotio i obeshrabrio.

 

“I taj Gavran, šuteć samo, još je tamo, još je tamo,
Na Palade kip je sjeo, što se iznad vrata diže,
Oči su mu slika prava zloduha što sniva, spava,
Svijetlost, što ga obasjava, na dnu njegovu sjenu riše,
Moja duša iz tih sjena, što mi cijelu sobu skriše
Ustat neće – nikad više!”