SpaceX: Lansiranje satelita za internet ovog vikenda

Share

Kompanija SpaceX planira lansirati satelite za internet tokom ovog vikenda, a to je samo dio većeg plana koji podrazumijeva slanje nekoliko hiljada satelita u orbitu u narednih nekoliko godina.

Osnivač kompanije SpaceX Elon Musk godinama govori o svojim planovima za lansiranje nekoliko hiljada satelita u orbitu, koji će omogućiti brži internet ljudima širom svijeta. Detalji o tim satelitima su uglavnom čuvani u tajnosti, ali je sada poznato da će prvi prototipi biti lansirani već ovog vikenda.

SpaceX je prošle godine izjavio da kompanija planira lansirati prva dva probna satelita krajem 2017. godine i početkom ove godine.

Kompanija je potvrdila da će sateliti Microsat-2a i Microsat-2b biti lansirani pomoću rakete Falcon 9, koja će nositi i radarski satelit u vlasništvu vlade Španije. Lansiranje je zakazano za 17. februar iz Zračne baze Vandenberg.

SpaceX planira sve svoje satelite za internet lansirati u orbitu do 2024. godine. Taj projekt će koštati 10 milijardi dolara, a Musk očekuje prihod kada započne projekt. Novac će se koristiti i za njegov glavni cilj, a to je slanje ljudske posade na Mars.