Svemir: Astronomi otkrili supernovu staru 10,5 milijardi godina

Share

Astronomi su nedavno objavili da su otkrili najudaljeniju svemirsku eksploziju zvijezde, staru 10,5 milijardi godina.

“DES16C2nm (ime koje je dobila supernova) je mnogo udaljena, velikog sjaja i neobično rijetka, nije to stvar koju astronom otkrije svakog dana”, objasnio je Matthew Smith, glavni autor studije u saopštenju koje je objavio britanski Univerzitet Southampton.

Supernova je velika eksplozija zvijezde pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da supernova svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije.

Pored energije elektromagnetskog zračenja, mnogo više energije se oslobodi u vidu kinetičke energije čestica i u vidu neutrina. Supernova se događa kada ogromna zvijezda potroši svoje nuklearno gorivo, pri čemu jezgro postaje nestabilno, pa eksplodira.

Zbog nevjerovatne količine oslobođene energije, ova pojava sjaji kao 200 miliona zvijezda i može se uočiti sa Zemlje.

Svijetlost emitovana ovom nebeskom pojavom stigla je do naše planete, 10,5 milijardi godina nakon što se dogodila i otkrivena je prvi put u avgustu 2016. Njenu udaljenost i količinu izračene energija potvrdila su u oktobru 2017. tri različita teleskopa.

Međunarodna ekipa astronoma pod vodstvom Univerziteta u Southamptonu izradila je teoriju objavljenu u utorak u Astrophysical Journal  i svrstala je ovu zvijezdu među “super luminozne supernove”, koje su najsjajnije i najrjeđe.

“Osim što je otkriće vrlo uzbudljivo, velika udaljenost supernove DES16C2nm daje nam jedinstveni pogled u prirodu super sjajnih supernova”, rekao je Smith.

“Ultraljubičasta svijetlost emitovana tom supernovom uči nas o količini metala proizvedenog eksplozijom i o temperaturi same eksplozije, a to su dvije informacije bitne za razumijevanje posljedica svemirskih eksplozija”, rekao je Smit.