Internet: Društvena mreža koja bi mogla zamijeniti Facebook

Share

Dave Morin, bivši radnik u Facebooku, osnovao je 2010. godine ličnu i intimnu mrežu Path.

Dave Morin je u Facebooku proveo četiri godine, gde je radio na razvoju tehnologija poput Facebook Connecta, koja je korisnicima omogućavala povezivanje profila s vanjskim internet stranicama.

Već tada mu se činilo da se situacija s korisnicima koji su sklapali sve više virtualnih prijateljstava i koji su dijelili pretjeranu količinu ličnih informacija, pomalo otrgla kontroli, i vjerovao je da postoji interes za društvenu mrežu na kojoj neće biti prijateljstava s nepoznatim ljudima, već samo s najbližima.

Ovu ideju pretvorio je u stvarnost 2010, kada je napustio Facebook i pokrenuo novu društvenu mrežu Path.

Na ovoj društvenoj mreži broj prijatelja ograničen je na 50, kako bi komunikacija bila usmjerena samo na porodicu i prave prijatelje.

Iako je na početku privukla veliku pažnju korisnika i cijele Silicijske doline, mreža ipak nije ostvarila veliki uspjeh.

Morin je u međuvremenu odbio 100 miliona dolara, koliko je Google ponudio za njegovu kompaniju, a 2015. ju je prodao jednoj južnokorejskoj kompaniji.

Ipak, prema objavi na Twitteru osnivača te kompanije, postoji mogućnost razvoja nove verzije Patha ili potpuno nove mreže koja bi trebala privući korisnike razočarane Facebookom.

Nakon početka skandala s Cambridge Analyticom, Morin kaže da ga je kontaktirao veliki broj ljudi, i da je oduševljen brojem zahtjeva za novu verziju Patha.

Pozvao je sve osobe koje su zainteresirane za suradnju na ovakvoj mreži da mu se jave, pa ako se skupi dobra ekipa koja ima želju za radom na projektu koji podrazumijeva stvaranje nove društvene mreže, počet će s njenim razvojem.