SpaceX: Uspješno lansirana raketa Falcon 9

Share

Kompanija SpaceX je u petak po vremenu u Californiji uspješno lansirala prvu od dvije rakete Falcon 9, dok je drugo lansiranje planirano za ponedjeljak.

Zaposlenici kompanije SpaceX provode nekoliko izuzetno burnih dana, a u petak je lansirana Falcon 9 raketa koja je u svemir odnijela 10 satelita. Nakon ovog lansiranja će u ponedjeljak uslijediti lansiranje druge rakete, čiji je zadatak dostaviti teret na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Prva raketa je lansirana iz baze Vandenberg u Californiji, a korištena je ista raketa Falcon 9 pomoću koje su lansirani Iridium sateliti u oktobru. Nova misija je lansiranje još 10 satelita koji će se pridružiti novoj generaciji telekomunikacijske mreže ove kompanije.

SpaceX nije pokušao vratiti ranije lansiranu raketu Falcon 9, ali planira spasiti nos rakete koji prekriva teret prilikom lansiranja.

Naredno lansiranje je zakazano za ponedjeljak u 14:30 sati po lokalnom vremenu na Floridi. Kompanijina kapsula Dragon 14. put odlazi u misiju čiji je cilj dostava tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu. Raketa koja će se koristiti u ponedjeljak korištena je i za 12. misiju na ISS u augustu, tako da SpaceX vjerovatno neće pokušavati da je spasi.

Musk i SpaceX imaju ogromne ambicije koje uključuju i slanje milion ljudi na Mars. Kako bi se to ostvarilo, kompanija prvo mora dokazati da se može nositi s čestim lansiranjima, tako da sada pokušava ubrzati tempo svojih misija. Prošle godine je SpaceX lansirao 18 raketa, a pomenuta dva će značiti ukupno sedam lansiranja ove godine.

SpaceX mora biti dodatno pažljiv u narednih nekoliko dana jer na Zemlju pada nefunkcionalna kineska svemirska stanica Tiangong-1. Regije na koje može pasti uključuju Floridu i Californiju.