Cannes Film Festival: Netflixu zabranjeno učestovanje na ovogodišnjem festivalu

Share

Jednom od najpopularnijih američkih servisa za online stream multimedijskih sadržaja Netflixu zabranjeno je učestovanje na prestižnom Cannes Film Festivalu, pišu strani mediji.

Theirry Fremaux, glavni čovjek festivala, kazao je za Hollywood Reporter kako je zabrana uslijedila nakon što je Netflix odbio premijerno predstavljati svoje filmove u kinima.

Netflix je pojasnio da žele ostati vjerni svom načinu rada, gdje će sve svoje filmove prikazivati prvo putem mreže. Jedna od krajnjih opcija jeste da se filmovi istovremeno prikazuju online i u kinima.

Kada je riječ o filmovima “Okja” i “The Meyerowitz Stories”, koji su prošle godine prikazani na Cannes Film Festivalu, Netflix ih nije mogao istovremeno prikazivati u kinima i na mreži zbog kompleksnog seta pravila o prikazivanju filmova na ovom festivalu.

“Kada smo izabrali dva prošlogodišnja filma pomislio sam kako mogu uvjeriti Netflix da ih prvo prikaže u kinima. Bio sam arogantan, a oni su odbili. Ljudi iz Netflixa vole crveni tepih i voljeli bi biti u selekciji s drugim filmovima na festivalu, ali oni razumiju kako je njihov model prikazivanja filmova drugačiji od našeg”, pojasnio je Fremaux.

Svi filmovi na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu koji će se održati u maju morat će svoje svjetske premijere imati u Francuskoj.