Svemir: Astronomi otkrili galaksiju bez tamne materije

Share

Astronomi su otkrili galaksiju koja gotovo da nema tamne materije, nevidljivog i zagonetnog “kostura” za koje se smatra da djeluje kao neka vrsta “ljepila” koje pomaže u formiranju galaksija.

Ovo otkriće je “izazov postojećim teorijama o nastanku galaksija”, istakao je Pieter van Dokkum s Univerziteta Yale, u Sjedinjenim Državama, glavni autor istraživanja objavljenog u srijedu u magazinu Nature.

Spomenuta galaksija nazvana NGC 1052-DF2, ili kraće DF2, udaljena je od Zemlje 65 miliona svjetlosnih godina i pripada skupini ultradifuznih galaksija male gustoće. Veća je od Mliječnog puta, naše galaksije, a ima 250 puta manje zvijezda.

“Riječ je o velikom otkriću jer se smatra da bi galaksije trebale sadržavati više tamne nego obične materije”, navodi institut za astronomiju i astrofiziku Dunlap.

Obična materija (atomi) koja čine zvijezde, planete, plin i prašinu galaksija čini svega pet posto svemira.

Tamna materija, koja je i danas jedna od najvećih zagonetki savremene astrofizike, čini više od 25 posto svemira.

Ona je nevidljiva i može se otkriti samo na temelju njenog gravitacijskog djelovanja na druga tijela u svemiru. Naučnici misle da ona galaksijama daje dodatnu masu, što stvara “višak” gravitacije koji omogućuje galaksijama da se ne raspadnu.

Naučnici su dosad smatrali da “sve galaksije imaju tamnu materiju. Ovako velika galaksija morala bi imati trideset puta više tamne nego obične materije”, rekao je za AFP Roberto Abraham s univerziteta u Torontu.

“Umjesto toga, otkrili smo da uopšte nema tamne materije. To ne bi smjelo biti moguće”, dodao je.

DF2 je otkriven pomoću originalnog optičkog teleskopa nazvanog Dragonfly. Konstruirali su ga Pieter van Dokkum i Roberto Abraham. Postavljen je u Arizoni i ima 48 leća.