Filmski centar Sarajevo: “Sačuvaj filmsko blago BiH”

Share

JP Filmski centar Sarajevo, kao najveći vlasnik historije i arhive bosansko-hercegovačke kinematografije, pokreće veliku javnu akciju zaštite dragocjenog filmskog materijala i njegove digitalizaciju pod nazivom “Sačuvaj filmsko blago BiH”.

Akciju pokreću u Evropskoj godini kulturnog nasljeđa sa ciljem da se javnosti u BiH i šire ukaže značaj digitalizacije u očuvanju filmskog blaga BiH.

“U katalogu Filmskog centra Sarajevo nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, preko 600 stotina dokumentranih i kratkih filmova i hiljade metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu našeg filma, ali i historije ove zemlje u periodu od 1945-1992. godine. Javna akcija ‘Sačuvaj fimsko blago BiH’ radit će su obliku promocije značaja sačuvanja i digitalizacije filmskog materijala iz kataloga JP Filmski centar Sarajevo, niza javnih dešavanja i prikazivanja filmskih naslova iz našeg kataloga u BiH, ali i šire te kroz konkretnu aktivnost same digitalizacije značajnih filmskih naslova iz fundusa JP Filmski centar Sarajevo”, saopšteno je.

JP Filmski centar Sarajevo će javnu akciju “Sačuvaj filmsko blago BiH” raditi u saradnji sa zainteresiranim partnerima, medijskim kućama, organizacijama, instuticijama i udruženjima, kao i pojedinacima koji žele podržati ovu akciju.

Pozivamo sve društveno odgovorne javne i privatne kompanije, organizacije, institucije i udruženja, kao i pojedince da podrže ovu značajnu javnu akciju u cilju zaštite brige o kulturnom nasljeđu i blagu BiH.

Katalog JP “Filmski centar Sarajevo” sadrži filmove velikih autora bosansko-hercegovačke kinematografije poput Tome Janjića, Bate Čengića, Hajrudin Šibe Krvavca, Mirze Idrizovića, Bakira Tanovića, Vlatka Filipovića, Nikole Stojanovića, Emira Kusturice, Vesne Ljubić, Nenada Dizdarevićea, Veljka Bulajića, Františeka Čapa, Živojina Pavlovića i drugih.

Osim dugometražnih igranih filmova, u katalogu se nalazi preko 600 kratkih i dokumentarnih filmova, hiljade metara filmske trake sa dokumentarističkim sadržajima iz historije BiH.