Brojni bh. filmovi, autori i producenti na 68. Berlinaleu

Share

Film “Snijeg za vodu” Christophera Villiersa, nakon svjetske premijere u BH Film Programu prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, imat će svoju internacionalnu premijeru na 68. Berlinale-u u programu Generation KPlus.

 

U Generation Kplus i Generation 14plus programe prijavilo se više od 2.000 filmova, a u finalnoj selekciji našlo se ukupno 65 kratkih i dugih filmova iz 39 produkcijskih i koprodukcijskih zemalja.
“Snijeg za vodu” je napisao i režirao Christopher Villiers, a u filmu igraju India Tanović, Hadrian Tanović, Saša Krmpotić, Amar Čustović, Davor Golubović i Elza Gradaščević.

Film su producirali Sarajevo Film Academy i 2020 Productions Ltd u suradnji sa sarajevskom producentskom kućom Prime Time iz Sarajeva, a uz podršku Obala Art Centra.

Program Forum će prikazati 44 filma, od čega 35 svjetskih premijera. U ovom programu bit će predstavljena dva bosanskohercegovačka filma. “Drvo” u režiji Andréa Gil Mata i “Kaotični život Nade Kadić” u režiji Marte Hernaiz Pidal.

Film “Drvo” je koprodukcija između Portugala i Bosne i Hercegovine. To je priča o starcu koji samo želi zaboraviti prošlost i ijetetu koje ne zna kako se nositi sa svojom sadašnjošću. “Kaotični život Nade Kadić” Marte Hernaiz Pidal (Bosna i Hercegovina / Meksiko) je priča o Nadi Kadić, samohranoj majci koja je upravo saznala da njezina kći ima simptome autističnog spektra, ona putuje Balkanom kako bi se pomirila sa svojom prošlošću i prihvatila svoju novu sudbinu.

Film “Danas je 11. juni 1993.” u režiji Clarisse Thieme (Njemačka / Bosna i Hercegovina) predstavit će se u 13. Forum Expanded programu. Razvijen je na temelju intenzivnog angažmana i saradnje s Nihadom Kreševljakovićem i Bibliotekom “Hamdija Kreševljaković” / Videoarhiv u Sarajevu. Radi se o privatnoj zbirci amaterskih videozapisa, u kojima su stanovnici Sarajeva dokumentirali svoje živote tokom opsade.

U toj zbirci Thieme je pronašla inspiraciju za kratki film naučne fantastike, u kojem skupina mladih ljudi s puno crnog humora zamišlja bijeg iz zatvorenog grada koristeći se “vremenskom mašinom”. Ovaj film sufinansirala je Fondacija Einstein Berlin, a realiziran je uz potporu Dodiplomskog studija umjetnosti na Univerzitetu u Berlinu i Berlinskog centra za napredne studije iz umjetnosti i nauke.

Isti program predstavit će film “Araf” Didem Pekün, koprodukciju između Turske, Grčke i Bosne i Hercegovine. U pitanju je esejistički film i putopis glavnog lika, Nayie, koja putuje od Srebrenice i Sarajeva u Mostar. U izbjeglištvu je od rata i vraća se na 22. godišnjicu genocida u Srebrenici. Film je vođen dnevnim bilješkama o putovanju, koje se spajaju s mitom o Dedalu i Ikaru.

Kao i prethodnih godina, ovom značajnom filmskom festivalu prisustvovat će delegacije Sarajevo Film Festivala, Udruženja filmskih radnika, kao i brojni bosanskohercegovački autori i producenti.

 

 

Izvor: Faktor.ba