Rusko-Ukrajinski konflikt i dalje bez političkog rješenja

Rusko-Ukrajinski konflikt i dalje bez političkog rješenja
Share

Rusija je reagovala na odluku ukrajinskog Parlamenta kojom se sukob na istoku države naziva ‘ruskom okupacijom’.

Rusija je u četvrtak optužila ukrajinske vlasti da pripremaju novi rat, nakon što je Ukrajina izglasala zakon kojim oružani sukob koji četiri godine traje na istoku zemlje naziva “ruskom privremenom okupacijom”, prenose agencije.

Zakon, koji je u četvrtak donijelo 280 ukrajinskih zastupnika, upozorava na rusku oružanu agresiju i samoproglašene narodne republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine naziva privremeno okupiranim teritorijima.

Tekstom se predviđa da ukrajinska vojska preuzme vođenje operacija u područjima sukoba, koje su do sada bile povjerene službama sigurnosti.

Usvajanjem tog zakona, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dobija “neograničene ovlasti, poput diktatora kojim može ugušiti svako neslaganje”, ocijenilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Hiljade poginulih u sukobima

“To se ne može drugačije nazvati nego pripremama novog rata”, naglašava ruska diplomatija i upozorava na opasnu eskalaciju stanja u Ukrajini te nepredvidive posljedice za mir i sigurnost u svijetu.

“Kijev tako pokopava sporazume iz Minska i sve mehanizme kojima raspolaže za traženje obostrano prihvatljivih rješenja ukrajinske krize.”

U sukobu, koji je izbio nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i ruskog pripajanja ukrajinskog poluotoka Krima, od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 osoba.

Mirovni sporazumi potpisani u Minsku u februaru 2015. godine, uz posredovanje Rusije, Francuske i Njemačke, omogućili su smanjenje intenziteta sukoba, ali ne i napredovanje prema političkom rješenju sukoba.

Izvor: Agencije