Predsjedavajući VMBiH Zvizdić u petak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

Predsjedavajući VMBiH Zvizdić u petak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu
Share

70 šefova država i vlada biće prisutno na Svjetskom ekonomskom forumu, koji se održava u Davosu. Na sesiji posvećenoj Zapadnom Balkanu poseban akcent biti će stavljen na regionalnu saradnju, ekonomski razvoj te jačanje stabilnosti i sigurnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvuje u petak na posebnoj sesiji “Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana“ u okviru godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) koji se od 23. do 26. januara održava u Davosu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U radu sesije učestvuju, uz predsjedavajućeg Zvizdića, predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, zamjenik Generalnog sekretara UN-a Jeffrey D. Feltman, komesar EU za politiku proširenja Johannes Hahn, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama, te predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Najzanimljivije ime na forumu je  svakako američki Predsjednik Donald Trump . On će održati završni govor u petak, 26. januara. Očekuje se da će u četvrtak otputovati u Švajcarsku. Organizatori su prethodno dodjelili uvodni govor indijskom premijeru Narendri Modi. Schwab je rekao medijima: “Globalna saradnja je presudna za tekuću godinu, pa je bitno da imamo Trumpa sa nama.”

Švicarska je predstavljena kao zemlja domaćin s predsjednikom Alainom Bersetom i federalnim poslanicima Ignazio Cassis, Doris Leuthard, Ueli Maurer i Johann Schneider-Ammannom. Ostala istaknuta imena na listi su:

  • Francuski predsjednik Emmanuel Macron
  • Britanski premijer Theresa May
  • Italijanski premijer Paolo Gentiloni
  • Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker
  • Alexis Tsipras, šef vlade Grčke
  • Justin Trudeau , premijer Kanade
  • Mauricio Macro, predsjednik Argentine
  • Michel Temer, predsjednik Brazila