Za novog komesara Savjeta Evrope za ljudska prava imenovana Dunja Mijatović iz BiH

Za novog komesara Savjeta Evrope za ljudska prava imenovana Dunja Mijatović iz BiH
Share

Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine izabrana je danas u drugom krugu glasnja za komesara Savjeta Evrope za ljudska prava.

U drugom krugu Mijatović je osvojila 107 glasova, a Pierre-Yves Le Borgn iz Francuske 103 glasa, potvrdili su Feni članovi delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

U jučerašnjem prvom krugu glasanja Francuz je osvojio 105, a Mijatović 76 glasova. Otpao je Slovenac Goran Klemenčič sa 67 glasova.

Mijatović dužnost preuzima 1. aprila. Goran Klemenčić je kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, dobrovoljno prepustio njegove glasove, tako što je od drugih parlamentaraca tražio da glasaju za Dunju Mijatović, kao kandidata, kako je rekao Klemenčič, koji za tu funkciju ima sve neophodne kompetence.

Mandat od šest godina

Kandidat koga je izabrala Parlamentarna skupština Savjeta Evrope obavlja će mandat šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

Mijatović je tokom karijere, između ostalog, bila i predstavnik Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija.

Za svoj rad nagrađena je Karlovom medaljom za evropske medije, koja se dodjeljuje evropskim ličnostima koje su dale veliki doprinos u oblasti medija.

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava nezavisna je i nepristrana institucija koju je Savjet Evrope uspostavilo 1999. s ciljem podizanja svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 država članica Savjeta Evrope.

Dosad je na toj funkciji bio Nils Muižnieks iz Latvije.