Lavrov: Balkanske države su tradicionalni i bliski prijatelji Rusije

Lavrov: Balkanske države su tradicionalni i bliski prijatelji Rusije
Share

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, izjavio je za Dojče vele da Bosna i Hercegovina “ne bi izdržala Dejton 2”, te da je Rusija protiv toga jer bi takav izazov “razbio državnost BiH”.

Govoreći o tome šta bi trebalo preduzeti na Balkanu i u BiH, Lavrov smatra da je ovoj regiji potrebna saradnja.

Odgovarajući na pitanje šta misli o ideji da se organizuje “Dejton 2”, kao što to predlaže američki kongresmen Majk Tarner iz Dejtona u Ohaju, koji je od Stejt Departmenta već zatražio da organizuje novu konferenciju o BiH pod tim imenom, Lavrov je izrazio nedoumicu.

“Prvo je neophodno da saznamo šta je on mislio s tim. Nisam ništa čuo o tome. Ali ako bi tako trebalo da ponovo pišemo novi ‘Dejton’, onda smo mi protiv toga. Vjerujem da BiH ne bi izdržala takav izazov, jer bismo tako iznova počeli da razbijamo njenu državnost”, ističe ruski ministar spoljnih poslova.

Objašnjavajući koja je konkretno uloga Moskve na Balkanu, Lavrov je na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da su balkanske države “tradicionalni i bliski prijatelji” Rusije, jer, kako je naglasio, neke od njih s Rusima dijele i istu religiju.

“Јa ne vidim nijednu drugu ulogu”, rekao je šef ruske diplomatije.

Komentarišući zabrinutost atlanskih saveznika zbog “ruskog angažmana na Balkanu”, Lavrov je odgovorio ironično:
“Ne krive nas samo za Balkan, već i za uplitanje u Meksiko, a ja vjerujem i još ponegdje”, kaže Lavrov.