Nataša Kandić i FHP nominovana za Nobelovu nagradu za mir

Nataša Kandić i FHP nominovana za Nobelovu nagradu za mir
Share

Članovi američkog Kongresa nominovali su Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir.

Senator Rodžer Viker i kongresmen Eliot Engel, nominovali su u srijedu aktivistkinju za ljudska prava Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo (FHP), koji dokumentuje zločine počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine.

“Uvjereni smo da bi takvo priznanje dalje unaprijedilo postizanje mira i pomirenja u ovom, ali i drugim regionima svijeta”, pišu Viker i Engel u pismu Norveškom Nobelovom komitetu.

Kandić je osnovala FHP 1992. godine kako bi se dokumentovala kršenja ljudskih prava počinjena tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Prema riječima Vikera i Engela, “detaljna dokumentacija FHP o tim zločinima postala je ključna za izvršenje pravde, kako u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, tako i u nacionalnim sudovima za ratne zločine u zemljama regiona”.

U pismu nominacije se navodi da je FHP nastavio sa radom i u neprijateljskoj sredini u Srbiji, ali i da su “uvjereni” da su njegovi napori “odvratili neka dodatana kršenja ljudskih prava”.

“Nataša Kandić danas je inspiracija novoj generaciji posvećenih mladih profesionalaca koji vode FHP”, kažu Viker i Engel.

Danas je Kandić jedna od zagovornika Inicijative za osnivanje REKOM-a, regionalne komisije čiji je zadatak da sastavi spisak svih ubijenih, nestalih, zatvorenih i mučenih osoba, po imenima, u svim sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

“Počastvovani smo nominacijom koja nas podstiče da nastavimo sa svojim naporima”, rekli su iz FHP-a za BIRN.

Dodali su kako je njihov cilj da razotkriju sve zločine i osobe odgovorne za njih, ali i da pomognu žrtvama bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Za Kandić je, kako sama kaže, nominacija iznenađenje, jer se zemlje bivše Jugoslavije još uvek nisu suočile sa svojom prošlošću i nisu dobar primjer demokratske tranzicije.

“Svi mi (u FHP-u) smo u gubitku, kojeg smatramo ogromnim”,izjavila je Kandić za BIRN.

Filip Rudić
BIRN