Zemaljski muzej BiH slavi 130 godina postojanja

Share

Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova, te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 130 godina – ističe se u saopćenju Zemaljskog muzeja BiH.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas slavi 130. rođendan, koji će biti obilježen cjelodnevnim programom u prostorijama ove značajne kulturne institucije. Organizirani su brojni sadržaji za posjetioce, predavanja različitih tematika, od neolitske revolucije do arheologije u stvarnosti i na filmu, kao i brojne radionice.

“Zemaljski muzej je postao, bez ikakvog pretjerivanja i lažnih izjava, za stručne oblasti kao što je arhologija, biologija, jedan od najvažnijih muzeja u ovom dijelu Evrope. Ono što se zadnjih godina dešava sa Zemaljskim muzejom između ostalog posljedica je i toga da je naše društvo izgubilo svijest o važnosti zemlje. Zemaljski muzej BiH preživio je tri rata, a posljednjih 20 godina je bez pravnog statusa, zbog čega se bori za opstanak, i uspijeva, zahvaljujući njegovim uposlenicima, vjernim čuvarima, koji su i u ratu s početka devedesetih rizikovali živote kako bi spasili nacionalno blago koje pripada svim narodima BiH”, istakao je Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja.

Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja počinje u 10 sati i traje do 23 sata, a ulaz je besplatan.

Posjetioci danas mogu prisustvovati otvaranju obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, kao i predavanjima: Neolitička revolucija i prvi poljodjelci (predavač je dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu), O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH (predavači su kustosi ZMBiH Ernis Šljivo i Samir Avdić), Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu (predavač je dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu).

U obnovljenoj sali Odjeljenja za prirodne nauke posjetioci od 10:30 do 16:30 imaju priliku prisustvovati radionicama Upoznajte stijene i minerale i njihove optičke karakteristike te Orhideje, otrovne biljke i rukopisi Karla Malya.

Od 16:30 do 22:30 bit će upriličene radionice: Gljive iz mikrološke zbirke Botaničkog odsjeka (izrada modela) te Ruže – istraživanje i primjena. Na odjeljenju za etnologiju bit će održana radionica o tkanju.

U 19 sati u Zemaljskom muzeju BiH bit će otvorena izložba “Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća” autorice Marice Filipović, muzejske savjetnice ZMBiH.

Osim toga, od 10 do 19 sati možete kupiti muzejske publikacije, suvenire, stare razglednice i nove suvenire po promotivnim cijenama.