Prvi put poslije 20 godina: Slika Van Goga na aukciji

Share

Slika holandskog majstora slikarstva Vinseta van Goga (Vincent van Gogh) bit će ponuđena na aukcijskoj prodaji u Parizu, prvi put u posljednjih 20 godina, saopštila je aukcijska kuća “Arkirijal” i dodala da je vrijednost slike procijenjena na tri do pet miliona eura.

Prodaja slike predstavlja poseban događaj jer je sve manje djela Van Goga na aukcijskim prodajama širom svijeta – izjavio je predstavnik aukcijske kuće Bruno Žober (Joubert) i dodao da je djelo, nazvano “Žene koje krpe mreže na dinama”, naslikano 1882., kada je Van Gog imao 29 godina.

Žober je rekao da je to djelo iz ranog Van Gogovog perioda i da ima sve karakteristike njegovog kasnijeg slikanja, a to su pejzaži sa zemljom koja je zauzima glavno mjesto na slici.

Sadašnji vlasnik slike, evropski kolekcionar čije ime nije saopšteno

pozajmio je sliku tokom osam godina, sve do 2015., muzeju posvećenom Van Gogu u Amsterdamu.

Slika je bila predstavljena i u muzejima Montreala i Haga od 1960. do 2010. Slika će prije prodaje u Parizu biti izložena do 9. aprila u aukcijskoj kući ”Arkirijal”.

Posljednja aukcijska prodaja Van Gogovog djela u Parizu održana je sredinom 90-ih godina. Slika “Vrt u Overu” prodata je za oko deset miliona dolara.

Na aukcijskoj prodaji 4. juna, osim te slike, bit će ponuđeno pet djela francuskog slikara Pola Gogena, nastalih od 1876. do 1887. godine.

Vinsent van Gog (1853.-1890.), jedan je od najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcjenjenijih slikara uopšte.