“Iz mlade zJenice” – nova emisija RTV Zenica

"Iz mlade zJenice" - nova emisija RTV Zenica
Share

Jedanaest mladih i kreativnih ljudi okupljenih u Omladinsku redakciju u subotu će premijerno na RTV Zenica emitirati emisiju “Iz mlade zjenice”, koja će za publiku svih dobnih skupina biti putovanje preko malih ekrana kroz zanimljive sadržaje i ideje.

Koordinatorica projekta “Iz mlade zjenice” Sanja Stević, koja mlade novinare usmjerava kroz svakodnevne aktivnosti i vjeruje da će uskoro sve to moći obavljati sami, ističe da emisija okuplja vrijednu ekipu mladih novinara i voditelja.

“Njihovi najvredniji resursi su aktivizam i spremnost da se uhvate ukoštac sa svim izazovima”, kaže Stević.

Na oglas koji je raspisan za kreiranje nove emisije prijavilo se blizu 40 osoba, a njih 11 izabrano je za redakciju Omladinskog programa. Ističe se da su oni nova lica Zenice i budući influenseri kakvi se priželjkuju. Najmlađa članica redakcije je 15-godišnja Deniz Nadžaković, odvažna u namjeri da mlade u sredini u kojoj živi podstakne na vrijedan rad i odvrati od besposličarenja.

Mlade novinare možete upoznati klikom na ovaj link: OVDJE.

“Pri kreiranju sadržaja imamo potpunu slobodu, svi imamo priliku da radimo na temama koje su nama interesantne, što nam je još veća motivacija za rad”, dodaje Jasna Heremić, koja, kao i njena kolegica Ilma Šišman, priznaje da je to ublažilo i tremu pred kamerama.

Dvojica mladića u ovom zanimljivom timu Dino Brljevac i Ahmed Babić svoje uloge vide u širenju vidika cijele grupe i vjeruju da različiti pojedinci u kolektivu stimulišu kreativnost.

Emisija “Iz mlade zjenice” ima niz rubrika kao što su “Bez pardona”; “Haos in the house”, “Nekad i sad”, “Šta priča čaršija” ili “Infobox”, kojima pokriva širok spektar tema.

Prema riječima producenta Sanela Hasanovića, ovo je idealna prilika da se čuje glas mladih. Za te svrhe im je RTV Zenica osigurala poseban studio. Uz svakodnevnu podršku stručnjaka iz svih segmenata ovog posla prošli su i edukativne radionice s ekipom Mediacentra, televizije N1 i Represent Systema.

“Nećemo ih pozivati i poticati na revolucije, ali mlade želimo ohrabriti da kritički promišljaju o pojavama u društvu koje se tiču njihovog statusa i da javno kroz naše kanale progovore o problematici koja ih opterećuje”, poručuje Hasanović.

Nova izdanja emisije emitovat će se svake subote od 17 sati, a reprize nedjeljom u istom terminu. Rad omladinske redakcije moći ćete pratiti i na društvenim mrežama koje planiraju osvojiti svježim i upečatljivim prikazima dešavanja ispred i iza kamera.

Ova aktivnost je implementirana zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Lada Bakunjinova