Aktivisti za ljudska prava: Kritike zbog odavanja počasti osuđenim za ratne zločine

Aktivisti za ljudska prava: Kritike zbog odavanja počasti osuđenim za ratne zločine
Share

Piše: Perparim Isufi, BIRN

Aktivisti za ljudska prava uputili su kritiku Skupštini Kosova zbog minute ćutanja kojim je odata počast preminulom Haradinu Bali, haškom osuđeniku sa Kosova.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je u petak Beograd i Prištinu da prestanu odavati počast osuđenim ratnim zločincima. To je bila njihova reakcija na odavanje počasti jedinom haškom optuženiku sa Kosova u Skupštini Kosova, ali i na učešće bivšeg oficira Vojske Republike Srpske (VRS) na okruglom stolu u Beogradu, koji je održan pod pokroviteljstvom države.

“Nema tog obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa koji može doneti razvoj srpskog i kosovskog društva ukoliko oba društva nemaju snage da se suoče sa zločincima iz sopstvenih redova i odaju počast svim žrtvama sukoba”, kaže se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Naime, kosovski poslanici su 31. januara u Skupštini Kosova minutom ćutanja odali počast nedavno preminulom Haradinu Bali.

Bala, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je 2013. godine bio prevremeno oslobođen, preminuo je u 60. godini života.

Odavanje počasti predložio je poslanik Milaim Zeka iz Inicijative za Kosovo (NISMA), jedne od stranaka u vladajućoj koaliciji.

“Svi ljudi na svetu poštuju svoje vrednosti, svoje ljude, svoje heroje. Sinoć je preminuo sjajan čovek, čovek koji je dao veliki doprinos ovoj zemlji, ovoj naciji, i zahvaljujući njemu sedimo u Skupštini Kosova. Govorim o Haradinu Bali“, rekao je Zeka.

Inicijativa je takođe saopštila kako nedavno učešće bivšeg oficira VRS Vinka Pandurevića, osuđenog za ratne zločine u Srebrenici, na okruglom stolu na kom se diskutovalo o odnosima između Srbije i Kosova, a koji je održan pod pokroviteljstvom države, predstavlja ponižavanje svih žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji.

“Pozivamo Vladu Kosova i Vladu Srbije, da umesto što nastavljaju sa slavljenjem ratnih zločinaca, daju pun prioritet procesu pomirenja”, ističe Inicijativa.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u novembru 2005. godine proglasio je Balu krivim za mučenje, okrutno postupanje i ubistva i osudio ga na 13 godina zatvora.

Proglašen je odgovornim za zlostavljanje zatvorenika u logoru Lapušnik tokom rata na Kosovu 1998-99. godine.

Vinko Pandurević, bivši komandant Zvorničke brigade VRS, osuđen je na 13 godina zatvora zbog svoje uloge u masakrima u Srebrenici 1995. godine. Proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Godine 2015. pušten je na prevremenu slobodu.