Međugorje u prošloj godini posjetilo milion turista

Share

Međugorje, jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu, u prošloj je godini posjetilo oko milion turista iz više od stotinu zemalja svijeta, kazao je Željko Vasilj, voditelj Ureda Turističke zajednice Međugorje.

 

Željko Vasilj je ocijenio kako su od tog broja, njih 70 % tzv. stacionirani gosti, odnosno gosti koji borave dva, tri ili više dana u Međugorju, dok su ostali jednodnevni gosti, koji uglavnom dolaze ljetnim mjesecima.

Govoreći o turističkim rezultatima u protekloj godini, Vasilj je kazao kako je 2017. godina za Međugorje bila uobičajena godina, koja se nije puno razlikovala od prethodnih.

“Oko uskršnjih blagdana u Međugorju počinje nova sezona i nadamo se da ćemo i ove godine zabilježiti slične rezultate kao i proteklih godina”, rekao je Vasilj.

Najviše gostiju u Međugorje dolazi iz Italije, dok su u zadnjih nekoliko godina Poljaci sve brojniji.

Ako se izuzmu dnevni i poludnevni izleti, gosti se u prosjeku u Međugorje zadržavaju oko 3,5 dana, pokazuju podaci Turističke zajednice Međugorje.

Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije koja su počela 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam.

Od tada je ovo bosanskohercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedno od najposjećenijih turističkih destinacija u BiH.

Glavna turistička sezona u Međugorju počinje od 1. aprila i traje do 30. oktobra, između toga perioda uglavnom je dosta mirnije razdoblje i sa dosta manje posjetilaca.