John Atkinson Grimshaw – Slikar Mjesečine

Share

John Atkinson Grimshaw je bio slikar iz Viktorijanskog perioda. Nažalost nije toliko poznat i cijenjen, kao što bi trebao da bude, najviše zbog toga što se o njegovom životu malo zna. Radio je uglavnom na sjeveru Engleske i njegove slike su uglavnom bile za privatne kolekcionare. Bio je svestran umjetnik i njegovi motivi su uglavnom bili noćni gradski prizori i pejzaži.

John Atkinson Grimshaw rođen je 6. Septembra 1836. godine u Leedsu i svoje prve slike je naslikao dok je radio kao činovnik u Velikoj sjevernoj željeznici. Tu se zadržao sve do svoje 24 godine kada na veliko razočarenje svojih roditelja napušta posao, kako bi započeo karijeru kao umjetnik. Kad se oženio sa rođakinjom T.S. Cooper, bio je u mogućnosti potpuno se posvetiti slikanju.

[espro-slider id=2042]

Napuštanjem stalnog posla i u to vrijeme s rastućom industrijom činilo se kao velika ludost, ali Grimshawova strast i talent za umjetnost su bili sve što je trebao, da bi napravio nešto u svome životu, pogotovo jer je radio oduvijek ono što je želio i volio.

Poznato je da je preselio u kuću smještenu na vrhu litice, koja je imala veličanstven pogled na sjeverne i južne uvale. Dao joj je naziv „Castle by the Sea“ po poeziji od Henry Wadsworth Longfellowa. Prijelaz na obalu je bila velika inspiracija za Grimshawa gdje nastaju njegova najbolja i najatraktivnija djela. Tijekom svoje karijere primjetno je kako su ga privlačili brodovi, more i pristaništa, zapravo sve što je morsko.

Pravi proboj u to vrijeme pravi sa svojim djelima, gdje uglavnom slika noćne prizore, mjesečinu, s kojima se on danas obično povezuje. Sredinom desetljeća uzeo je drugu kuću u Scarboroghu, također je putovao u Liverpool i London u potrazi za materijalom i raznolikim temama za svoja djela.

Grimshawov stil i teme su ostale nepromijenjene tokom njegove karijere; on je stalno nastojao usavršiti svoju individualnu viziju. Bio je zainteresovan za fotografiju, a ponekad je znao upotrijebiti i kameru za stvaranje projekata i slika, što mu je omogućilo da ponovi kompozicije nekoliko puta. Također je miješao pijesak i ostale sastojke sa svojom bojom kako bi dobio učinke koje je htio. Pokušao je slikati preko fotografija, šokirajući neke moderne povjesničare umjetnosti. Pokušavao je mnogo manje precizne, gotovo naivne slike, koje su odrazile njegovo prijateljstvo s onim drugim noćnim stvorom, Whistlerom.

Grimshaw je slikao uglavnom za privatne umjetničke pokrovitelje i kolekcionare. Izložio je samo pet radova na Kraljevskoj Akademiji između 1874 – 1886 godine, a jedan samo u Grosvenor galeriji.

„U skladu sa svojim stilom, slikao je pejzaže sa njihovim istinitim bojama, kontrastima i živim detaljima. Često je slikao pejzaže tipične za godišnja doba i vremenske uvjete. Primijenio je svoje vještine na svjetlosne efekte, kao i neobičnu opreznost gotovo na svaki detalj, Grimshaw je detaljno opisao scenu i vjerno prikazao posmatraču slike svaki njen ambijent.“

Gradovi koje je slikao najčešće su bili: Glasgow, Liverpool, Leeds, Scarborough, Whitby i London. On je obično potpisivao svoje slike na prednjoj i stražnjoj strani. Dvojica njegovih sinova, Arthur i Louis, također su bili uljni slikari. Teško je znati što bi ovaj inovativni i snalažljiv slikar mogao napraviti i naslikati sljedeće, da nije nakon teške bolesti preminuo u 57. godini.