Kultura: Tri manifestacije Austrijske ambasade u BiH na festivalu Zeničko proljeće

Share

Austrijska ambasada u Sarajevu, nakon bogatog kulturnog programa proteklih godina, i 2018. godine nastavlja intenzivnu podršku kulturnoj razmjeni između Austrije i BiH.

U programu kulturnih manifestacija Ambasada će publici širom BiH predstaviti mnogobrojne sadržaje iz svih oblasti austrijske umjetnosti – muzike, arhitekture, plesa, filma i drugih.

Ambasada sa zadovoljstvom najavljuje tri manifestacije u okviru ovogodišnjeg festivala Zeničko proljeće, koje se realiziraju u saradnji s Muzejom Grada Zenice.

U srijedu, 21. marta u 19 sati će biti otvorena izložba Domovina velikih kćeri. Značajne Austrijanke iz okvira dva vijeka, koja tematizira biografije značajnih Austrijanki, koje su dale svoj doprinos nauci, književnosti, obrazovanju i mnogim drugim sferama javnog života u Austriji.

Nakon otvorenja izložbe će u 19:30 sati biti održan koncert austrijskog jazz kvarteta Herbert Grubmair Band.

Kvartet, koji čine Herbert Grubmair (saksofon), Helmar Hill (piano), Herbert Gruber (bas) i Michael Leibetseder (bubnjevi), u svojoj muzici kombinira elemente klasičnog jazza, bluesa, funka, swinga i latinoameričkih ritmova i bilježi nastupe na mnogobrojnim festivalima kako u Austriji, tako i u inostranstvu.

U četvrtak, 22. marta u 19 sati će zeničkoj publici biti predstavljen nagrađivani austrijski film režiserke Mirjam Unger pod nazivom Let‘, let’ bubamaro! (originalni naslov: Maikäfer flieg!) iz 2016. godine, zasnovan na autobiografskom romanu poznate austrijske književnice Christine Nöstlinger.

Film portretira život u Beču i rusku okupaciju 1945. godine kroz perspektivu devetogodišnje djevojčice Christine. 

Otvorenje izložbe i koncert će biti održani u Muzeju Grada Zenice, a film će biti prikazan u kinu Multiplex Ekran Zenica.

Ulaz na sve manifestacije je slobodan.