Najava izložbe: “Hommage gradovima Europe” akademske umjetnice Marine Fernežir

Najava izložbe: "Hommage gradovima Europe" akademske umjetnice Marine Fernežir
Share

U ponedjeljak 6. svibnja 2024. u 19 sati u Galeriji grada Krapine biće otvorena samostalna izložba “Hommage gradovima Europe” akademske umjetnice Marine Fernežir. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Umjetnica Marina Fernežir predstavit će se nizom slika različitih formata izvedenih u različitim, najčešće kombiniranim, tehnikama. Kao magistra konzerviranja i restauriranja Marina Fernežir čuva, njeguje i vodi brigu o našoj kulturnoj i umjetničkoj baštini te civilizacijskim tekovima, dok iz pozicije slikarice slavi bogatstvo, ljepotu i raznolikost europskih gradova kroz likovne izražajne mogućnosti. Stečeno znanje i vještina stvaranja, uz poštivanje povijesti i tradicije, omogućuju umjetnici slobodu istraživanja kroz nove pristupe slikarskom izrazu. Kao što sama autorica kaže, slikajući svijet stvarne imaginacije ona pokazuje neminovne promjene, nadogradnju iskustva i poznanstva te kreiranje nekih novih spoznaja. U sklopu otvorenja održat će se prigodni glazbeni program koji će izvesti učenici osnovne glazbene škole pri OŠ “August Cesarec” Krapina.

O izložbi je viša kustosica Sonja Švec Španjol je zapisala:

“Uzimajući fenomen grada kao inspiraciju i poticaj za umjetnički izričaj, Marina Fernežir interpretira bogatstvo i raznolikost europskih gradova, slaveći pritom bogatstvo i ljepote kulturne baštine, umjetnosti i povijesti vlastite zemlje, koja je postala članicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine. Kao magistra konzerviranja i restauriranja, Marina Fernežir u potpunosti je ovladala tehničkim vještinama oblikovanja klasičnih crtačkih i slikarskih formi, što joj je omogućilo potpunu slobodu u traženju, eksperimentiranju i razvoju vlastitog likovnog senzibiliteta. Raznolikost povijesti, tradicije, običaja te atmosfere pojedinog europskog grada, autorica je izrazila kroz bogati dijapazon međusobno posve različitih likovnih pristupa prilikom interpretacije kulturne, povijesne i arhitektonske baštine pojedinog grada. Tako u ciklusu “Hommage gradovima Europe” nailazimo na upotrebu različitih formata, podloga (medijapan ili platno), tehnika (akril, ulje, kombinacija akrila i tempere, povremeno korištenje kolaža) te bogatih i raznovrsnih stilskih pristupa. Od akromatskih i monokromatskih prikaza preko krajnje ekspresivno kolorističnih izraza pa sve do građenja kompozicije linijskim titravim crtežom ili pastuozno slikarski oblikovanog volumena urbanih veduta. Nit poveznica među djelima je bogata ekspresija kontinuirano prisutnog snažnog kolorita te posve individualan pristup interpretaciji pojedinog grada. “

O umjetnici

MARINA FERNEŽIR slikarica i magistra konzerviranja i restauriranja umjetnina. Rođena je 10.09.1984. u Zagrebu. Diplomirala je 2009. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina, smjer slikarstvo. Izlagala je samostalno u nekoliko renomiranih galerija te sudjelovala u više grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Radila je na preko trideset projekata restauracije koji uključuju i istražne konzervatorsko-restauratorske radove te ima licencu Ministarstva kulture i medija za konzervaciju-restauraciju zidnih slika. Stažirala je na Odsjeku za konzerviranje-restauriranje umjetnina na Akademiji likovnih umjetnosti, sveučilištu Nikole Kopernika u poljskom Toruńu unutar programa EU Leonardo da Vinci u razdoblju od šest mjeseci, 2012. godine. Od 2019. godine upisana je na poslijediplomski studij Informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je HZSU-a (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika), HDLU-a (Hrvatska udruga likovnih umjetnika), IIC-a (Međunarodni institut za zaštitu povijesnih i umjetničkih djela – Hrvatska grupa), KRUG-a (Hrvatska udruga poslovnih žena) i Croatian Women’s Network-a.

Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja 2024. u Galeriji grada Krapine.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Komentariši