Najava izložbe: “Unutarnji pejzaži” akademske umjetnice Lucije Marin

Najava izložbe: "Unutarnji pejzaži" akademske umjetnice Lucije Marin
Share

U četvrtak 2. svibnja 2024. u 19 sati biće otvorena samostalna izložba “Unutarnji pejzaži” akademske umjetnice Lucije Marin u Galeriji ZILIK u Karlovcu. Lucija Marin je u sklopu 50. ZILIK-a održala čak dvije različite likovne radionice za djecu u sklopu Malog ZILIK-a.

Na jutarnjoj radionici djeca su kroz istraživanje plohe, linije i boje te grupni rad oblikovala svoje šarene tople džempere, dok su na popodnevnoj radionici izrazili svoje osjećaje putem mrlje i linije u tehnici akvarela, te se okušala u automatskom zapisivanju vlastitih misli u formi pjesme. Na tragu druge radionice je i recentni ciklus radova kojim se umjetnica predstavlja na samostalnoj izložbi u Galeriji ZILIK.

O izložbi

U recentnom ciklusu „Unutarnji pejzaži“ magistra kiparstva Lucija Marin odmiče se od svog primarnog medija – skulpture te oblikuje seriju slika nastalih tijekom 2023. godine pod utjecajem, kako sama kaže, apstraktnog ekspresionističkog stila prvenstveno vođena stvaralačkim postulatom fluxusa koji govori o međuovisnosti umjetnosti i života, autora i djela. Izraziti misao, stanje ili osjećaj putem teksta izvezenog koncem i vunom na površini platna čiju podlogu čini slučajnost vodene koloristične mrlje otvara prostor za kontemplaciju, ali i omogućava neposredni uvid u unutarnji svijet autorice.

O umjetnici

Lucija Marin rođena je 1995. godine u Zagrebu. Diplomirala je Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te se primarno izražava kroz kiparstvo. Glavne tematske preokupacije u njezinom umjetničkom radu su ready-made instalacije napravljene od otpada te poetičnost vodenih površina i prirodnog svijeta što prikazuje kroz razne medije. Kroz svoje radove, osobito one ready-made, propituje utjecaj konzumerizma na okoliš te problem odnosa između tradicije, kulture i zagađenja prirode. Izlagala je na više od 40 zajedničkih te na 7 samostalnih izložbi. 

Izložba “Unutarnji pejzaži” ostaje otvorena do 16. svibnja 2024. i može se pogledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati i utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Komentariši