Predsjedavajući Predsjedništva BiH: Izetbegović sa ambasadorima SAD-a u BiH i Hrvatskoj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH: Izetbegović sa ambasadorima SAD-a u BiH i Hrvatskoj
Share

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je ambasadora SAD-a u Hrvatskoj Roberta Kohorsta i ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, te odnosima naše zemlje sa susjedima.

Predsjedavajući Izetbegović je informisao ambasadore o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, s posebnim osvrtom na neriješeno pitanje koje se odnosi na izgradnju Pelješkog mosta i poštovanje prava naše zemlje koja joj pripadaju u skladu sa Konvencijom UN-a o pravu mora.

Razgovarano je i o ispunjavanju uslova za ubrzani nastavak puta naše zemlje ka članstvu u EU i aktivaciji MAP-a.

Predsjedavajući Izetbegović upoznao je ambasadore sa stavovima u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva koje se odnose na Dom naroda Parlamenta FBiH, naglasivši da je potrebno pronaći rješenje kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH, uz poštovanje Ustava Federacije BiH.

Tokom razgovora su istaknuti prijateljski odnosi dviju zemalja, te naglašena snažna podrška koju SAD pružaju BiH u procesu evroatlantskih integracija, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.