Acer: Predstavljen prvi tablet koji koristi Chrome OS

Share

Kompanija Acer predstavila je svoj prvi tablet koji koristi Chrome OS, tako je preduhitrila Apple koji će danas (utorak) predstaviti novi iPad.

Chrome OS je ranije viđen na laptopima, desktop računarima i 2-in-1 uređajima, no, sada je stigao i pravi tablet s ovim operativnim sistemom.

Radi se o tabletu Acer Chromebook Tab 10 koji predstavlja rivala Appleovom iPadu. To jasno pokazuje i vrijeme predstavljanja uređaja koje se podudara s predstavljanjem novog jeftinijeg iPada.

Tab 10 posjeduje 9,7-inčni ekran rezolucije 2.048×1.536 piksela, prednju i stražnju kameru, OP1 procesor, 4 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, USB-C port, microSD slot, utor za slušalice i bateriju koja traje devet sati.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da Tab 10 podržava olovku koja dolazi uz uređaj, a koju je proizvela kompanija Wacom. Olovci nije potrebna baterija niti dodatno punjenje.

Tablet će se prodavati po cijeni od 329 dolara, koliko trenutno košta osnovni model iPada. S druge strane, Apple će vjerovatno danas predstaviti jeftiniji model iPada čija će cijena iznositi 259 dolara, ali ako želite imati olovku, morat ćete je posebno kupiti za 99 dolara. Ta olovka se mora puniti i držati odvojeno od iPada.

Acer je svoj tablet prije svega namijenio obrazovnom sektoru.