Najava izložbe: Putnik vremena – Alisa Teletović

Najava izložbe: Putnik vremena - Alisa Teletović
Share

Stil Alise Teletović  je iznimno ekspresivan i figurativan kao i apstraktan. Obogaćen životom, življenja na dva kontinenta, slike su autobiografske i pričaju o životu i mislima kao i osjećanjima jedne umjetnice koja je morala da započne novi put i život daleko od svojih dragih.

O izložbi

PUTNIK VREMENA je ciklus slika koji se sastoji od 30- tak radova na papiru i 30-tak slika na slikarskom platnu.

Putovanje kroz Hercegovinu tačnije Stolac, Popovo polje, na Čepčikuće i dalje, probudilo je u meni inspiraciju povratak kući i sebi, nakon dugog izbivanja je preraslo u novu seriju slika u kojoj su dominantni motivi brda, dinarskog krša, tragovi sjećanja i pronalaženje korjenja.

Korozne stijene, emocije i „nijemi krik“, sve to svedeno u brda – prepreke u nama. Jedno uz drugo, nježnost i privrženost.

Zaustavljeni u vremenu, brda se ljube na obasjanoj sunčevoj svjetlosti, ali se i razdvajaju. Kao i mi, ljudi.

Tehnika, kombinovana tehnika.

Otvorenje

29.3 u Ateljeu Ismeta Mujezinovica s početkom u 18:00.

Izložba otvorena do 11.4.2018

Klosterska bb, Tuzla 75101

O autoru

Alisa Teletović, sa svojih 11 godina počinje da slika apstrakne slike i postaje snažni i samonikli talenat, najmladja umjetnica u tada nam zemlji – Jugoslaviji.

Rodjena u Banjaluci, veći dio života provodi u Mostaru, a sticajem ratnih okolnosti kao tinejdžerka od 18.godina, odlazi u daleku Australiju gdje započinje novi život 1994.godine

1998. godine stiče Bakalerat u umjetnosti/Bachelor of Art, RMIT University, Melbourne, a 2000. godine završava Elektronski design i Interaktive Mediju isto na melburnskom RMIT Univerzitetu. (Advanced Diploma in Electronic Design and interactive Media, RMIT University, Melbourne).

Rezultira to različitim motivima od pejzaža do portreta, a sve to na platno prenosi tako upečatljivo da je u svakom njenom djelu vidljiv umjetničin osobni stav prema životu u punom smislu. Svaka Alisina slika  ima priču i poruku, a najčešće su to lične poruke o snazi traženju identiteta, pripadanju, ljubavi i emociji, smislu života. Kroz boju posebno slobodno voli, a kroz likove priča i nada se boljem sutra.

Za svoj umjetnički rad Alisa Teletović dobitnica je niza nagrada i priznanja:

  • First Award for all High Schools in Bosnia and Hercegovina, (1998.)
  • Third Award for up to 25 years old in Bosnia and Hercegovina (1998)
  • 2nd prize Oils and Acrylics, Werribee Art Show, Melbourne (2006).
  • 2nd prize Mixed Media, Altona Art Show, Melbourne (2006).
  • First Prize in Mixed media, Beta Sigma Art Phi Show, Melbourne (2007).

Osnivačica je umjetničkog brenda Colorscape, ručno oslikavanje i experimentisanje na raznim materijalima, gdje Alisina umjetnost postaje Nosiva!

Otvorena za kolaboracije i umjetničke izraze, Alisa izražava svoje misli kroz boje i time se odaziva Umjetnosti!

Crta Ilustracije «Dušee», koje su drugi level njenog umjetničkog i kreativnog bivstvovanja.

Često je pozvana da ilustrira za dječije knjige.

Alisa Teletović živi i radi u Sarajevu.

Smatra se gradjankom svijeta, jer je život tako oformio i samim tim obogatio životnim iskustvima koje nose mir, ljubav, porodicu, traženje identiteta i svrhe života.