Online izložba: Gorana Težak – NOKTURNO

Online izložba: Gorana Težak - NOKTURNO
Share

Kada se planirala izložba nitko nije mogao ni zamisliti da će se svijet suočiti s jednom od najvećih pandemija moderne povijesti, s virusom COVID-19, a niti da će Zagreb pogoditi najjači potres u posljednjih 140 godina.
Obzirom na spomenute okolnosti i dok čekamo neko sretnije vrijeme Galerija „Idealni grad” Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad predstavlja izložbu u virtualnom obliku!

O izložbi

Virtualnu izložbu “Nokturno” akademske umjetnice Gorane Težak u organizaciji Galerije „Idealni grad” Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad možete pogledati na ovom linku: NOKTURNO

Mogućnost vlastitog samoodređenja odnosno samostalnog nezavisnog djelovanja koje definira naš bitak, a ne podilazi društvenim normama i vlastitim psihičkim barijerama otvara pitanje o utopijskoj verziji slobode. Što danas znači biti slobodan? Je li to uopće moguće i u kojoj mjeri?

Gorana Težak u ciklusu slika Nokturno propituje smisao života, njegovu neminovnu prolaznost, ali i pitanje slobode pojedinca. Maštanje o utopijskoj verziji slobode rezultira rađanjem potrebe, ali i aktivne potrage za “migracijom duha”. Potreba se javlja u onim trenucima kada bi najradije iskočili iz vlastite kože, a ne možemo ili kada bi najradije pobjegli s mjesta gdje se nalazimo i od ljudi koji nas okružuju, ali ne možemo. Što onda? Bijeg nužno ne mora biti fizički, može biti i misaon. On ne mora imati negativne konotacije, već može biti i krajnje oslobađajući…

…Nakon niza misaonih komentara na aktualnosti koje čine današnji svijet, ciklus se postepeno kreće prema migracijama duha koje rezultiraju udivljenjem ljepotama prirode.

Nokturno je rad po kojem je cijeli ciklus dobio naziv. To je najplavija, najsjetnija i najlirskija kompozicija u ciklusu. Prikaz je to duše ribara, jer ribara više nema. Dolazi do obrnutog načina gradnje kompozicije gdje je glavni motiv smješten u gornjem dijelu slike, dok donji dio postaje apstraktan i ukazuje na sve ono podsvjesno i nematerijalno.

O autorici

Gorana Težak rođena je 1985. godine u Puli. 2000. godine upisuje srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli. 2010. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Duje Jurića.
Sudjelovala je u nekoliko likovnih rezidencija i humanitarnih akcija: Art residence, Medana (Slovenija), Art residence, Varese (Italija), Artist in residence, Warberg ob der Aist (Austrija)…
Izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Od 2012. godine članica je HDLU-a Istre (Pula)
Od 2017. godine članica je HZSU-a
Od 2019. godine članica je HDLU-a (Zagreb)

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.