Ofanziva protiv zloupotreba: Za 6 mjeseci facebook izbrisao 1,3 milijarde lažnih profila!

Ofanziva protiv zloupotreba: Za 6 mjeseci facebook izbrisao 1,3 milijarde lažnih profila!
Share

Facebook je objavio konkretne podatke o sprovođenju tzv. društvenih standarda. Milioni “lažnih” korisnika (i botova) pregledaju se svaki dan, a milioni slika, tekstova i postova koji nisu u skladu sa društvenim standardima se brišu.

Sa ukupno oko 2,2 milijarde aktivnih korisnika, Facebook je u poslednja dva kvartala obrisao gotovo 1,3 milijarde lažnih profila. Više od 98% njih je “uhvaćeno” u roku od nekoliko minuta od kreiranja, čak i prije nego što su bili vidljivi drugim korisnicima ove društvene mreže, objavio je facebook.

Pored toga, nekoliko miliona pokušaja registrovanja lažnih računa spriječeno je novom odgovarajućom tehnologijom. Ipak, facebook pretpostavlja da je falsifikovano oko tri do četiri posto profila, koji su aktivni tokom ovog perioda.

U vidu izvještaja o transparentnosti, Facebook je prvi put pružio detaljne podatke o svojim mjerama prilikom “osiguravanja” pravila korištenja.

Prema tome, skoro 1,8 miliona “postova” je izbrisano kao teroristička propaganda u poslednjem kvartalu – nakon 1,1 miliona u poslednjem kvartalu 2017. godine. Porast je zabilježen zbog poboljšanja u automatskoj tehnologiji pretraživanja.

Poboljšana tehnologija takođe je pronašla i izbrisala 21 milion “postova” klasifikovanim kao seksualni ili pornografski u prvom kvartalu 2018.

U 96% slučajeva automatski mehanizmi Facebooka spriječili su da takve sadržaje vide ostali korisnici.

Oko 2.5 miliona “sadržaja” je izbrisano kao govor mržnje u prošlom kvartalu (o.r. neki od sadržaja koji su izbrisani pripadaju i profilima nekih naših poslanika, a koji su “previše” etnoteritorijalno-ekstremistički orijentisani).

Od 1,3 milijarde izbrisanih sadržaja, Facebook je otkrio 38 %, a ostali su bili prijavljeni od samih korisnika facebook-a. U prethodnom kvartalu kompanija je otkrila nešto manje od 23,6%, a porast na 38% je rezultat poboljšanog automatskog “otkrivanja” tj. novih tehnologija i algoritama koji “inteligentnim” pretraživanjem mogu da prepoznaju “štetne” sadržaje.

U slučaju govora mržnje i dalje se facebook oslanja najviše na korisnike koji mogu prepoznati suštinu i kontekst takvih objava, te ih prijaviti facebook-u.

 

mak / dpa / der Spiegel