I pored opstrukcija iz lobističko-destruktivnih organizacija: BiH jednoglasno usvojila odgovore na Upitnik

I pored opstrukcija iz lobističko-destruktivnih organizacija: BiH jednoglasno usvojila odgovore na Upitnik
Share

I pored opstrukcija, kako od populističkih, tako i od pojedinih kontroverznih i društveno štetnih i opasnih političkih, lobističko-medijskih organizacija i kontrainformacionih privatnih timova aktuelno Vijeće Ministara ipak uspijeva neke stvari da pomjera napred.

Vijeće ministara BiH danas je jednoglasno usvojilo odgovore na Upitmnik Evropske komisije, u cilju pripreme mišljenja Evropske komisije za kandidatski status BiH u Evropsku uniju.

U upitniku su bila 3242 pitanja, u čijim odgovorima su bila uključena oko 1200 predstavnika vlasti u zemlji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić je izjavio kako je tokom 2017. bilo opstrukcija na bh putu ka Evropskoj uniji, ali da je usvajanje Upitnika najkompleksnija faza koju je BiH realizovala, te da je dobijanje kandidatskog statusa, koji se očekuje, garancija da će nove generacije živjeti u evropskoj BiH.

„Govorimo o jednom od najkompleksnijih procesa koji je zadnjih deset godina uspješno realiziran na nivou BiH. Svi ovi odgovori su usvojeni konsenzuom članova radnih grupa“, kazao je Zvizdić.

Upitnik će 28. februara biti uručen predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru, koji će tada biti u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.