Industrijske dozvole: Izdavanje počinje od 5. februara

Industrijske dozvole: Izdavanje počinje od 5. februara
Share

SARAJEVO – Prve industrijske bezbjednosne dozvole, međunarodno dokument kojim se potvrđuje da firme iz BiH zadovoljavaju stroge NATO standarde i mogu da učestvuju na milionski teškim tenderima, biće izdate 5. februara, potvrđeno je danas za portal CAPITAL.ba u Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Ministar Dragan Maktić istakao je da izdavanje dozvola nije samo puka formalnost, već rezultat višemjesečne provjere svih bezbjednosnih detalja propisanih NATO pravilima, od provjere objekta do dokazivanja pouzdanosti osoba zaposlenih na ključnim pozicijama u firmama.

„Izgubili smo tri ili četiri godine zbog raznih političkih opstrukcija i konačno rješavamo taj problem. Uskoro bi u Spoljnotrgovinskoj komori trebalo da bude održana obuka koja bi pomogla privrednicima da lakše i preciznije popune prijavu za izdavanje dozvole. Prošlih mjeseci imali smo problema sa nepotpunim aplikacijama i tu smo gubili mnogo vremena“, naveo je Mektić za CAPITAL dodajući da sertifikat važi pet godina.

U nadležno ministarstvo od juna prošle godine, otkako je Savjet ministara BiH usvojio Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti BiH, svakodnevno je stizalo na desetine zahtjeva domaćih firmi, a inspektori Sektora za zaštitu tajnih podataka na terenu su pribavljali podatke.

Industrijska bezbjednosna dozvola bila je predmet žestokih političkih prepucavanja još od 2015. godine

Dok su svađe oko “ustavne entitetske (ne)nadležnosti” trajale, domaći privrednici samo su nijemo mogli da posmatraju kako pored njih prolaze milionski teške javne nabavke. Neizdavanje industrijske bezbjednosne dozvole za desetine miliona KM oslabilo je namjensku industriju u oba entiteta u BiH.

Tada su ministarstva industrije, energetike i rudarstva i unutrašnjih poslova manjeg BH entiteta isticala da bi usvajanje Pravilnika o industrijskoj bezbjednosti BiH narušilo ustavne nadležnosti te da on proizvodi dodatne troškove i da je nedorečen.

Mektić je, kako je istakao, tada stavio na vagu političke interese manjeg entiteta i interese svih privrednika u BiH i odlučio da ispred Ministarstva bezbjednosti BiH Pravilnik pošalje u proceduru Savjetu ministara BiH, koji ga je u junu i usvojio.

Ministar industrije RS Petar Đokić tada je naveo da su Zakonom o zaštiti tajnih podataka, koji je osnov za donošenje ovog Pravilnika, narušene ustavne nadležnosti, jer oblast bezbjednosti podataka po Ustavu BiH nije u domenu nadležnosti BiH.

Dok su svađe trajale, domaći privrednici samo su nijemo mogli da posmatraju kako pored njih prolaze milionski teške javne nabavke. Neizdavanje industrijske bezbjednosne dozvole za desetine miliona KM oslabilo je namjensku industriju u oba entiteta u BiH.