Featured ARTist: Mia Anić – od 4. godine u svijetu umjetnosti

Featured ARTist: Mia Anić – od 4. godine u svijetu umjetnosti
Share

Mia je u svijet umjetnosti zakoračila kad je imala samo četiri godine. Učestvovala je na više domaćih i internacionalnih takmičenja i osvajala nagrade za stvorena umjetnička djela.

Prvi kontakt sa kreativnom agencijom MerisCon ARTfeature imala je 2015. godine. Tada su udruženje Naš Most i MerisCon organizovali veoma uspješnu prvu koloniju u Zenici, a Mia je zajedno sa njenim djedom, zeničkim umjetnikom i poduzetnikom Mirkom Anićem uljepšala na poseban način taj događaj. 

 

Mediji su tada bili fokusirani na djevojčicu, koja je i tada pokazivala nevjerojatnu sigurnost prilikom slikanja detalja i formi na slikarskom platnu. Mia je tada govorila kako je umjetnost zavoljela zahvaljujući njenom djedu Mirku i da je od njega naučila kako se pravilno drži kist. Tada je to izgledalo vako:

Kasnije smo sretali Miu, opet na „njenom umjetničkom putu“ i u prostorijama udruženja Naš Most gdje je vrijedno pohađala časove umjetničkih radionica i usavršavala različite tehnike.

 

Ponovo, 2020. godine, u jeku pandemije stupili smo u kontakt sa Miom i Mirkom Anićem da bi osvježili pomalo zaboravljena sjećanja, a posebno da vidimo dokle je napredovala naša mlada umjetnica Mia Anić.

Djela od Mie su kompaktno kompozicijski zaokružena i ako ne bi znali da se radi o jednoj djevojčici, najprije bi imali utisak da se radi o odraslom čovjeku, sa velikim umjetničkim iskustvom. To se posebno potvrđuje njenim kolažima koji pored skladne ljepote, harmonije u formama i kompaktne cjeline odaju jednog iskusnog umjetnika, sa velikim kapacitetom i talentom.  

 

Kroz raznolikost motiva, tehnika i stilova Mia pokazuje motivaciju da vrijedno radi, a na drugoj strani da kroz želju za isprobavanjem različitih umjetničkih medija i tehnika ima veliko samopouzdanje isprepleteno sa motivacijom za otkrivanje i stvaranje njenog vlastitog stila.

 

Hari M.