Featured ARTist: Živjeti fotografiju – renomirani hrvatski fotograf Željko Koprolčec u emisiji KolibriS

Share

U novoj emisiji KolibriS ugostili smo doista iznimnog gosta, riječ je o renomiranom zagrebačkom fotografu Željku Koprolčecu koji je podjednako poznat i priznat unutar i izvan granica naše zemlje, a koji suvereno vlada područjem reklamne fotografije kao i umjetničke fotografije. Klijenti su mu Coca-cola, Radgonska Penina, Nivea, Kraš, Pliva, INA, Zepter, Jamnica, Mura, Varteks, Croatia Records, Ledo, Diners, Dukat, Podravka, Hrvatski vinari i mnogi drugi.

Sa Željkom Koprolčecom smo razgovarali što je za njega fotografija, kako napraviti kvalitetnu reklamnu fotografiju te kako uhvatiti karizmu portretirane osobe. U temi akta u kojoj se mnogi fotografi često poskliznu jer je tanka linija između senzualnosti, ženstvenosti i erotike s jedne strane i vulgarizma s druge strane Željko Koprolčec suvereno vlada materijom, a njegov pristup i percepcija žene oduševili su mnoge, pa tako i naše gledatelje.

Željko Koprolčec autor je iznimnih portreta mnogih glazbenika, glumaca, likovnih umjetnika i poznatih ličnosti iz javnog života kao što su Ena Begović, Josipa Lisac, Arsen Dedić, Rade Šerbedžija. Aktovi Željka Koprolčeca odišu suptilnošću i erotikom nikad ne prelazeći granicu profinjene estetike, a veliko zanimanje javnosti izazvao je i ciklus retro umjetničkih fotografija inspiriran 30-im godinama prošlog stoljeća i estetikom art decoa. Željko je također i rado viđen kao gost predavač na mnogim fotografskim događanjima, a i sam je pokrenuo s prijateljem i kolegom Borisom Krstinićem fotografsko druženje pod nazivom “Dečki s Krešimirca” koje se svake godine početkom ljeta održava u dvorištu njegovog atelijera.

Za svoj rad Željko Koprolčec dobio je više nacionalnih i međunarodnih priznanja i nagrada na strukovnim manifestacijama i izložbama, među ostalim nagrađen je na prvom festivalu fotografije Photodays u Rovinju, dobio je zlatnu plaketu časopisa Graphis za najbolji politički plakat i njegove fotografije uvrštene su u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti (MoMA ) u New Yorku.

Sonja Švec Španjol