Najava izložbe: Andrea Musa “Svijet se i dalje kreće”

Najava izložbe: Andrea Musa "Svijet se i dalje kreće"
Share

U novom ciklusu radova koji će posjetitelji moći vidjeti na izložbi u Šibeniku Andrea Musa element planine zamjenjuje motivom mora kao jednog drugačijeg prikaza vremena.

Izložba Andree Musa “Svijet se i dalje kreće”
vrijeme: 5. srpnja 2018. u 21 sat
mjesto: Galerija sv. Krševana u Šibeniku.

 

Andrea Musa u višegodišnjem projektu nazvanom “Prostorno-vremensko protjecanje” propituje fenomen vremena u kontekstu prirode i njezinih mijena, kao i čovjekovog odnosa spram prirode. Motiv planine kao simbol duhovne čistoće i vječnosti koji svojim uzvišenjem pruža posve novu perspektivu percepcije svijeta oko sebe predstavlja duhovno središte Zemlje i točku na kojoj se os spaja s nebom. U novom ciklusu radova koji će posjetitelji moći vidjeti na izložbi u Šibeniku Andrea Musa element planine zamjenjuje motivom mora kao jednog drugačijeg prikaza vremena. Danas svjedočimo velikoj otuđenosti čovjeka od prirode. Utoliko nam je boravak u prirodi poznat i blizak, ali istovremeno i krajnje nedokučiv. On nam omogućuje susret i ponovnu uspostavu komunikacije sa samim sobom. U prirodi se kolektivno podsvjesno isprepliće s individualnim osobnim što omogućuje dokidanje granica između unutarnjeg i vanjskog, baš kao i između stvarnosti i mašte. Pri tome radovi Andree Musa nastali kao posljedica utkanog, proživljenog i spoznatog nisu doslovna interpretacija viđenog već se, figurativno i apstraktno, unutarnje i vanjsko preklapa i prožima pritom stvarajući i oblikujući nešto posve novo. Slike nisu realistični prikazi konkretnog pogleda na more, već svako djelo utjelovljuje duhovni aspekt interpretiranog, odnosno onu silu koja se krije iza doslovnog i prepoznatljivog. Andrea Musa utkiva ideju, poruku i čistu emociju u niz transparentnih slojeva kojima na površini slike gradi svoj odnos spram nevidljivih pojava i senzacija.

O izložbi

U novom ciklusu radova Andree Musa more postaje medij za doživljaj osjetilnog prostorno-vremenskog protjecanja pri čemu promatramo promjenjivost materijalnog svijeta koji je u stalnom pokretu. Vrijeme je ona snažna nevidljiva sila koja igra ključnu ulogu, jer u njoj nastaju, mijenjaju se i nestaju sva bića i pojave. Prihvaćanjem neminovnih učinaka vremena pronalazimo ljepotu u našem jedinstvenom postojanju. Svaka jedinka u prirodi otvara pojedincu mogućnost suočavanja sa samim sobom. Neovisno o tome je li riječ o planini, rijeci, moru ili nekom drugom elementu prirode, on nas kroz vlastitu snagu beskonačnog trajanja i kretanja potiče da spoznamo vlastitu ulogu unutar prostorno-vremenskog kontinuuma. U potrazi za osobnim dijalogom s velikim nepoznatim, Andrea Musa zakoračila je u područje neistraženog i neotkrivenog s ciljem doživljaja osjećaja slobode koji pruža otvoreni horizont, zvuk vječnog kretanja morske površine i poznati miris slanog zraka.

O autorici

Andrea Musa rođena je u Frankfurtu/M, Njemačka. Nakon završene IV. gimnazije u Splitu, slikarstvo diplomira na baselskoj Assenza akademiji, Švicarska 2002., a potom pravo na Pravnom fakultetu u Splitu 2007.
Dobitnica je više nagrada i priznanja, među kojima i dvije prve nagrade za grafički dizajn i vizualne komunikacije (Projekt DURH 1998.; Hypo Jazz Festival Split 2000.) i tri slikarske nagrade: Prva nagrada za slikarstvo – “Olimpijski sport i umjetnost” – dobitnica plakete Hrvatskog olimpijskog odbora, u organizaciji Međunarodnog Olimpijskog odbora povodom OI u Ateni 2004.; nagrada za slikarstvo na XIV. Međunarodnoj izložbi “Privatno i javno” 2016.; nagrada „Iva Vraneković – umjetnik umjetniku” na IV. Bijenalu slikarstva, Zagreb 2017.
Republiku Hrvatsku je predstavljala: 2003. na Međunarodnom biennalu suvremene umjetnosti u Firenci, 2006. u Ujedinjenim Narodima u New Yorku, te 2009. na Jordan Festival u Ammanu na poziv Ministarstva kulture Kraljevine Jordan.
Od 1998. je realizirala brojne samostalne i skupne izložbe u muzejima i galerijama u zemlji i inozemstvu, a u Parizu je boravila na rezidencijalnom umjetničkom programu na Centre International des Récollets i Cite Internationale des Arts. Od 2003. do 2009. je radila na različitim projektima usmjerenim na teme međukulturalnog dijaloga, kao članica i jedan od osnivača međunarodne umjetničke grupe Connecting-Art, platforme koja je uključivala umjetnike iz Francuske, Grčke, Sjeverne Irske, SAD-a, Jordana, Senegala, Egipta, Brazila i Hrvatske. Od 2003. je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, te od 2011. Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radovi joj se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u Jordanu, Reunionu, Grčkoj, Švedskoj, Norveškoj, Kanadi, SAD-u, Njemačkoj, Austriji, BiH, Sloveniji, Hrvatskoj i Australiji. Živi i radi u Splitu.

Izložba ostaje otvorena do 21. srpnja 2018. i može se pogledati u Galeriji sv. Krševana, Don Krste Stošića bb svaki dan od 9-12 i 20-22 sata. Nedjeljom je galerija zatvorena.