5. Cabaret Winter Fest: Izložba fotografije “Crveno”

5. Cabaret Winter Fest: Izložba fotografije "Crveno"
Share

Izložbom fotografija “Crveno” Škole fotografije Zenica otvoreno je peto izdanje Cabaret Winter Festa, neprofitnog festivala koji već pet godina organizuju braća Petrović.

Učesnici Škole fotografije Zenica koji uče o fotografiji uz mentorstvo magistrice fotografije Dijane Muminović su ponovo zeničkoj javnosti predstavili svoje radove. Nakon prvijenca i izložbe o Zeničanima koji su izgradili Zenicu, ove godine njihova tema bila je crvena boja zbog čega izložba nosi i simboličan naziv “Crveno”.
U veličanstvenom ambijentu Cabaret Cluba, kao arhitektonskog dijela zeničkog pozorišta izložba “Crveno” sa Dijanom Muminović i njenim učenicima škole fotografije postavka je s fotografijama fokusiranim na crvene tonove i kompozicije, spojila cjelinu likovne forme i fotografije.

Mladi umjetnici predstavili su djela u kojima je primjetan kvalitet u kontinuitetu i snaga njihovog umjetničkog izraza kroz slobodu u stvaranju, pri čemu izlaze iz osnovne dimenzije fotografije, a to je dokumentarnost.

“Udruženje pohađaju razne generacije, te svakim danom biva sve popularnije, a otvoreno je za sve građane i tu su učenici iz osnovnih škola, studenti, a najstarija učesnica ima 74 godine. Razlog za ovu školu upravo jeste to da ona bude dostupna svima onima koji žele da nauče bilo šta o fotografiji, a to ne mora da bude umjetnička, može da bude bilo kakva”, dodaje magistrica Dijana Muminović.

5.CABARET WINTER FEST, poznat po profesionalnoj organizaciji idejnih tvoraca ovog eventa braće Petrović,  nakon izložbe “Crveno” priprema raznovrsni program, fokusiran na umjetničku sferu stvaranja, a koji će biti predstavljen u programu i ovogodišnjeg festivala.

Milenko Šećerović