Lopižarka Nika Petrović Grilc nova gošća emisije KolibriS

Lopižarka Nika Petrović Grilc nova gošća emisije KolibriS
Share

Znate li kojem umjetničkom području se jako dugo nismo posvetili u emisiji KolibriS? Razgovarali smo o slikarstvu, grafici, operi, jazzu, rapu, skulpturi, stripu, ilustraciji… no, jako jako dugo nismo razgovarali o keramici pa krajnje je vrijeme da to učinimo! I mislim da nema bolje osobe od Nike Petrović Grilc koja je od oca naučila staro znanje izrade tradicijskog lončarstva otoka Iža, a 2019. godine Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske proglasilo ju je nositeljicom tog nematerijalnog kulturnog dobra. 

Nika Petrović Grilc je keramičarka i multimedijalna umjetnica. Maturirala je modni dizajn na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, završila je studij međukulturalne komunikacije u Grazu, gdje je ujedno i diplomirala na Akademiji primijenjene fotografije, a magistrirala je na Arthouse-u u Ljubljani. Trenutno piše doktorat na Fakultetu primijenjene umjetnosti u Beču i aktivno stvara na keramičarskom odjelu. Realizirala je četiri samostalne izložbe i sudjelovala na preko 40 međunarodnih skupnih izložbi. 

CITATI IZ EMISIJE:

“Glina je uvijek bila moja početna i završna točka.”

“Jezik umjetnosti nas ujedinjuje.”

“Glina je meni predivan medij jer je vrlo podatna. Jako je meka, ali ponekad i tvrdoglava. Ona slijedi tvoje misli i osjećaje, možeš se odmah izraziti.”

“Rođena sam u Zagrebu, ali dolazim s otoka Iža.”

“Keramika nas opušta i prizemljuje.”

Link na premijeru emisije KolibriS u kojoj gostuje Nika Petrović Grilc u srijedu 23. veljače u 20 sati: 

https://www.youtube.com/watch?v=xnzSz0uxe80

MAGistral /Sonja Švec Španjol